Ulf Kristersson är Moderaternas nya partiledare.
Ulf Kristersson är Moderaternas nya partiledare.

Den nya moderatledaren Ulf Kristerssons resa mot Rosenbad och regeringsmakten kantas av flera tuffa utmaningar, enligt en expert. "Det är en extremt svår situation", säger Torbjörn Nilsson, samtidshistoriker och expert på Moderaternas vägval.

Samtidshistorikern Torbjörn Nilsson har skrivit boken ”Mellan arv och utopi: Moderata vägval under hundra år” – nu spår han partiets framtid.

Förhållning till Sverigedemokraterna

Väljarna har fortfarande inte riktigt förstått vad Anna Kinberg Batra menade när hon den 19 januari meddelade att Moderaterna skulle börja förhandla med SD, enligt Torbjörn Nilsson.

När Moderaternas valberedning presenterade Ulf Kristersson som sitt partiledarförslag höll Kristersson kvar vid den vaga linjen och sade: ”Om det sitter åtta partier i riksdagen kan vi inte låtsas som att det bara är sju”.

Torbjörn Nilsson tror att frågan om hur M ska förhålla sig till SD kommer att skjutas på framtiden.

– Anna Kinberg Batra försökte hitta ett mellanläge men det lyckades hon inte med. Nu är Moderaterna bundna vid det och jag har svårt att se hur de ska komma ur det innan valet. Jag tror inte det blir någon tydlig kursändring.

LÄS MER: Ingen ny kurs med Kristersson

Ena partiet

Moderaternas historia är fylld av partiledare som kvickt skiljts från uppdraget och varken partiets väljare eller medlemmar är kända för sitt tålamod, enligt Nilsson.

– Det var en svår situation för Kinberg Batra. Nu kommer han ju efter henne när det redan visat sig hur tufft det är att få till en balans och samtidigt få förtroende. Det har bara blivit svårare i och med att man fortsätter tappa sympatisörer och det finns inga tecken på förändring, säger Nilsson.

Tydliggöra politiken

När Bo Lundgren avgick som partiledare 2003 hade Fredrik Reinfeldt förberett sin kursändring i flera år och kunde lansera Nya Moderaterna med pompa och ståt. För Kristersson ser det annorlunda ut – han tar över partiet med mindre än ett år till valet och har troligtvis inte något nytt partiprogram i rockärmen, enligt Nilsson.

– I huvudsak blir det samma politik som Kinberg Batra fört men med andra ord och ett annat sätt att sprida budskapet på, säger han.

Sprickan i Alliansen

När Centern och Folkpartiet backade från misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) syntes sprickan inom Alliansen. Enligt Nilsson är tiden då samarbetet visade upp en enad front i en rad frågor förbi.

– Kristersson måste hitta något som förenar partierna men jag har svårt att tro att det kan bli ett lika fast samarbete som tidigare. Det beror inte bara på M utan även på att de andra partierna börjat lansera förslag som inte har stöd av de andra. Det var besvärligt att hitta gemensamma frågor inför förra valet men nu är det ännu tuffare, säger han.

Opinionssiffrorna

Väljartappet till Centern och Sverigedemokrater har avstannat men stödet från väljarkåren på dryga 16 procent är fortfarande nära katastrofresultatet från 2002, varpå dåvarande partiledaren Bo Lundgren tvingades avgå. Det är över 40 år sedan ett annat borgerligt parti var större än Moderaterna i ett riksdagsval men nu syns Centerledaren Annie Lööf i Moderaternas backspegel.

– Det skulle vara ett oerhört nederlag om nedgången fortsätter och man kommer efter Centern i valet. Moderaterna har haft statsministerkandidater sedan mitten av 70-talet och den positionen är nästan lika starkt förankrad som regeringsmakten är inom S, säger Torbjörn Nilsson.

LÄS MER: Yougov: Moderaterna står still i opinionen 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset