Så här såg det ut på Facebooks huvudkontor när de införde fler könsalternativ.
Så här såg det ut på Facebooks huvudkontor när de införde fler könsalternativ.

Man eller kvinna – några andra alternativ att könsplacera sig själv har inte funnits på Facebook. Men nu ger sajten sina 159 miljoner aktiva användare i USA ytterligare cirka 50 alternativ.

TT

Än så länge gäller förändringen bara i USA.

TT

Brielle Harrison

Amerikanska FB-användare kan i fortsättningen kalla sig exempelvis androgyna, tvåkönade, intersexuella, transsexuella eller något annat som känns mer naturligt än de traditionella ”man” och ”kvinna”. Ändringen genomfördes under torsdagen efter åratal av påtryckningar från Facebook-användare.

– För flertalet betyder det här ingenting, men för ett fåtal har det otroligt stor betydelse, säger Brielle Harrison, mjukvaruingenjör på Facebook, som arbetat med projektet och som själv är transkvinna.

– Människor som jag själv, utanför normen, får bara två alternativ: är du man eller kvinna? Det känns inte rätt, eftersom inget av alternativen stämmer in på den person vi i själva verket är, säger hon.

Här hittar du hela listan på alternativ

Facebook har 1,3 miljarder aktiva användare i världen varje månad. Det är okänt när även dessa får möjlighet att placera sig utanför de vanligaste könsnormerna. Redan nu kan man hålla sitt kön privat på Facebook och den möjligheten kvarstår.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset