Jag har länge bekymrat mig över att presenter på barnkalas blir allt dyrare och dyrare. Det är som om de som har omåttligt med pengar skruvar upp insatsen för varje kalas de går på. Det är i dag inte alls ovanligt att en present kostar tvåhundra kronor. 

Detta är ett dilemma. För det första trumfar den dyrbara ofta över alla andra gåvor på kalaset. För det andra skapar det problem när födelsedagsbarnet ska bjuda igen. Måste det barnet köpa en lika kostsam present då? Det kanske den familjen inte har råd med. 

Men framför allt är tvåhundra spänn på tok för mycket. Rent objektivt sett.

Själv har jag länge haft en smärtgräns på 70 spänn. Förmodligen för att jag själv är uppvuxen i ett fattigt hem (och ja, barnfattigdomen finns i varenda klass). Det borde införas någon sorts konsensus om att en present inte får kosta mer än 50–70 kronor. För allas skull. 

En klok förälder i bekantskapskretsen resonerade så här: ”Jag tycker att gränsen går runt 50. Om mitt barn skulle betala presenten själv så är två veckopengar extremt generöst, jag skulle knappast lägga en halv månadslön på en present till en kollega. Det har gått hysteri i kalaspresenter, en gång blev jag ombedd att vara med och samla ihop till ett golfset. Till en åttaåring!”

Till och med folkvettsexperten Magdalena Ribbing tycker att 30–40 kronor räcker alldeles utmärkt. Men så fort man nämner detta så ropar de flesta föräldrar att ”jamen man får ju ingenting för under en hundralapp i dag!”

Det får man visst. 

Man kan hitta massor av grejer för en femtiolapp: En ficklampa, resekit med till exempel sysaker, en fin anteckningsbok, ritblock och pennor eller kritor, fröpåse och en liten kruka, en fin mugg, en vacker ljuslykta, en gammal välbevarad barnbok inköpt på antikvariat, årgångar med klassiska serietidningar (kan fyndas billig på loppisar), fyra meter wellpapp och en rulle silvertejp, uppblåsbara ballongdjur, pruttkudde – alltid lika roligt, garnnystan och virknål och en personlig kurs i hur man hanterar redskapen, rolig nyckelring, inramat fotocollage av gamla bilder, en boll, pärlor, helt set med diadem, halsband, örhänge och ring (finns på de flesta ica-maxi-varuhusen), muffinsformar – med ett löfte om att få baka tillsammans, en kompisdag på museum (ofta gratis för barn, medtag egen matsäck), eller varför inte min egen favorit: tumlade stenar – som granat, amazonit, bergskristall, guldfluss, kattöga, onyx, månsten, och andra fantasieggande namn. Man kan få tjugo stycken för 180 kronor, och det räcker till många kalas. Skriv gärna vilka stenar det är så barnen kan gå hem och googla sedan. Jag lovar att de blir en riktigt hit!

För vi vet ju alla innerst inne att det inte är priset som har någon betydelse, utan omtanken och fantasin. Så skippa legot eller dyrpresenten nästa gång och var lite kreativ! 

+ Veckans ögongodis Nya vita-huset-serien House of Cards har knockat mig totalt. 13 avsnitt direkt ner i rutan och bara på Netflix. Sällan jag har blivit så beroende så fort. Briljant. Ni måste se!

– Skakande vittnesmål 400 000 barn i Sverige lever hos föräldrar med riskabel alkohol- eller narkotikakonsumtion. Det är vart femte barn i Sverige. Läs barnens skakande vittnesmål på Berättarväggen, www.vartfemtebarn.com.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset