Hjälmgeckoödlorna på bilden är genre-geckos och har ingenting med artikeln att göra.
Hjälmgeckoödlorna på bilden är genre-geckos och har ingenting med artikeln att göra.

Vid ett tillslag mot en fastighet i Löberöd, Skåne, hittades 860 sällsynta och hotade reptiler. Nu har man tvingats avliva 500 ödlor.

Polisen och länsstyrelsen chockades av mängden djur som hittades vid en razzia i Löberöd. I huset hittades 860 sällsynta reptiler, i form av av ödlor, sköldpaddor, ormar, grodor, dvärgkrokodiler och en varan. I huset hittades även en stor mängd insekter och gnagare som reptilerna matades med, skriver Sydsvenskan.

Efter beslaget hamnade ansvaret för djuren hos polisens rättsenhet i region syd. Djuren flyttades sedan till Tropicariums Rescue center på Kolmården utanför Norrköping som en tillfällig hemvist.

LÄS MER: 800 djur i beslag – ägare misstänks för grovt artskyddsbrott

Flera personer har hört av sig och erbjudit sig att ta hand om djuren, men ödlorna av arten hjälmgecko saknar ursprungshandlingar och misstänks vara viltfångade. Det innebär att de inte kan tas om hand av privatpersoner utan måste överlämnas till institutioner.

Eftersom endast 50 av ödlorna beräknas kunna hitta hem på djurparker runt om i Europa, har 500 ödlor nu avlivats. Operationen med återutsättning bedömdes som för svår och kostsam.

– Vi tog emot 590. Vi har avlivat drygt 500 av dem. Det fanns inget annat alternativ som juridiken ser ut idag, säger Tropicariums veterinär Bengt Röken till Sydsvenskan.

LÄS MER: Lista: Här är de mest populära djuren på den illegala marknaden

Fyra boaormar har också avlivats. Nu väntar arbetet med att hitta djurparker som kan ta emot alla djur som fått överleva.

Polisens enhet för artskydds- och kulturarvsbrott i Stockholm håller i förundersökningen mot den man som stod för reptilanläggningen i Löberöd och som nu misstänks för artbrott. Man har kommit fram till att ödlorna hämtats från Marocko, men att de är viltfångade har inte slagits fast.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset