Dopningstestandet i OS gick inte som man tänkt sig. Arkivbild.
Dopningstestandet i OS gick inte som man tänkt sig. Arkivbild.

Antidopningsarbetet under OS i Rio de Janeiro gick inte helt smärtfritt. Bland annat kunde en del idrottare, som skulle testas utanför tävlingarna, helt enkelt inte hittas.500 dopningstest kunde inte genomföras.

Enligt en rapport från antidopningsorganisationen Wada stötte dopningstestarna på allvarliga logistiska problem.

"Många av de aktiva som skulle testas i OS-byn kunde helt enkelt inte hittas och testaktionen fick avbrytas. Vissa dagar lyckades bara 50 procent, eller färre, av de planerade testerna utföras", står det i rapporten som är gjord av oberoende experter.

Rapporten påpekar också att få eller inga blodtester togs efter tävlingar i många av risksporterna. Totalt gjordes 450 blodtester av sammanlagt 4 882 dopningstester i Rio.

Internationella olympiska kommittén medicinskt ansvarige, Richard Budgett, är ändå nöjd med antidopningsarbetet i Rio, där antidopningslaboratoriet blev av med sin ackreditering ett par månader före OS och fick tillbaka den precis före OS-starten.

"Rios antidopningsprogram hade många utmaningar, som begränsade resurser och inte tillräckligt med utbildad personal. Man lyckades tack vare hängivenheten och expertisen hos den internationella personalen och volontärerna", säger Budgett i ett uttalande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset