Väntande resenärer på Arlanda vid ett annat tillfälle. Arkivbild.
Väntande resenärer på Arlanda vid ett annat tillfälle. Arkivbild.

Hundratals svenska semesterresenärer med flygbolaget Primera Air är fast i Alicante, Barcelona och på Arlanda flygplats. På Arlanda fanns på kvällen 540 personer som suttit och väntat på att få komma iväg sedan i morse, uppger Swedavia.

– Tre flighter skulle avgått i morse, ett till Barcelona, ett till Alicante och ett till Malaga, och inget av dem har kommit iväg än, säger Anders Porelius, presschef på Swedavia, till TT.
På kvällen kom nya bud från Primera Air om avgångstider för planen: Barcelona 18.40 och Alicante 20.30. Planet till Malaga blev ännu mer försenat och planeras gå först klockan 03.50.

Extra personal på plats

Det är flygbolaget som är ansvarigt gentemot resenärerna, men Swedavia servar under tiden dem som inte kommer iväg genom att hålla restauranger öppna och ha extra personal till hands för att informera om var man kan få hjälp med praktiska saker som till exempel att ladda mobiltelefoner.
– Det är självklart att har man sett fram emot att få resa så är det frustrerande att få vänta så länge, säger Anders Porelius
Också i Barcelona och Alicante sitter resenärer fast som väntar på att få komma hem till Sverige. I Barcelona skulle ett plan ha lyft på söndagskvällen, men flighten har skjutits fram två gånger och det senaste budet är 23.00 i kväll. I Alicante skulle flyget till Sverige lyfta vid lunchtid samma dag, men också den flighten har gång på gång skjutits fram. Ingen information har lämnats från flygbolagets sida, och bolaget går inte att nå, enligt SVT Nyheter.

Kan bli följdförseningar

Solresor som hör till samma koncern som Primera Air har ett 20-tal resenärer som är inbokade med flygbolaget, och har kontakt med dessa. De flesta har dock bokat direkt med Primera Air, säger Solresors pressansvarige Torbjörn Lehmann.
Också under helgen var flera plan försenade till följd av tekniska fel, och dagens förseningar är en följd av dessa.
– Sedan hoppas vi att efter i natt är Primera Air tillbaka på sin ordinarie tidtabell. Men det kan bli följdförseningar också
Solresors trafikjour har löpande kontakt med Primera Air, enligt Lehmann.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset