Utrustad med kniv, silvertejp och spännband strök 55-åringen runt på skolgårdar i Skåne. I anteckningsboken som han döpt till ”pedofilprojektet” beskriver han detaljerat hur han tänkte röva bort och våldföra sig på barn.

Vid Ystads tingsrätt döms mannen nu till rättspsykiatrisk vård. Men han döms inte för förberedelse till grov våldtäkt, som han stod åtalad för, utan bara för förberedelse till olaga frihetsberövande.

Även under rättegången berättade 55-åringen att han tänkte ta fast ett barn, tejpa för munnen och ha kniven för att hota. Han berättade hur han i flera dagar hållit skolgårdar under uppsikt och även valt ut undanskymda platser där han kunde förgripa sig på barnet. Mannen sov över på skolgårdarna och tog vid ett tillfälle också en inledande kontakt med en pojke. 

Under den rättspsykiatriska undersökningen framkom det att mannen lider av en allvarlig störning och att han intellektuellt är på ett barns nivå. Enligt läkaren är 55-åringens kunskaper om sexlivet mycket begränsade och han förstår inte innebörden av de ord han använder. Tingsrätten tar fasta på detta och menar att det därför inte är ställt bortom allt rimligt tvivel att han verkligen planerade att våldta. Där-emot anses han ha haft tillräckligt uppsåt att kidnappa för att dömas för förberedelse till olaga frihetsberövande. Straffet blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Själv erkänner han de faktiska omständigheterna men hävdar att han inte hade något sexuellt syfte. I stället förklarar han handlingarna med att han ville få uppmärksamhet av sin mamma. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset