Just nu pågår det som anses vara världens största folkfest i München. Oktoberfest är en ölfestival som årligen lockar miljontals besökare som gärna klär sig i traditionella lederhosen eller dirndl och dricker öl. Många bryggerier gör särskilda öl till just denna fest.

Underjäst ljus öl

Spaten Oktoberfestbier, Tyskland, nr 11281, 21,90 kr, 500 ml, 5,9 % alkohol

Det här är en lätt och frisk lageröl med inslag av citrus och ljust bröd. Den bör serveras riktigt kall och gärna i en sejdel för den rätta Oktoberfest-känslan. En lageröl är en underjäst öl som jäser vid låga temperaturer. Man började göra lageröl så sent som på 1800-talet efter att länge enbart gjort överjäst öl som ale. Men den underjästa ölen sprang snabbt förbi den överjästa i mängden produktion och står nu för 90 % av all öl som tillverkas i världen.

►LÄS MER: 6 söta drycker till ost och dessert

Fylligare lageröl

Hofbräu München Oktoberfest, Tyskland, nr 11298, 500 ml, 6,3 % alkohol

Hofbräu är ett bryggeri med en lång historia. Bryggeriet har varit med under den första Oktoberfesten som hölls 1810 och även bombats under andra världskriget. Idag har de ett av de största tälten på Oktoberfest och har fått bygga ut sitt bryggeri flera gånger. Deras oktoberöl är en fyllig lager med relativt hög alkoholhalt. Den gräddiga och brödiga smaken gör att den passar väldigt bra till maträtter med mycket sälta. Så glöm hälsan en stund och njut av denna öl tillsammans med korv eller kanske något friterat.

”October beer” redan på 1700-talet

Södra One Love IPA, Sverige, nr 30901, 24,90 kr, 330 ml, 6 % alkohol

Den traditionella Oktoberfestölen är en ljus lageröl. Men man kan ju göra lite som man vill och kanske skippa lederhosen och dricka en IPA också. India Pale Ale är begreppet som de flesta ölälskare slänger sig med. I slutet av 1700-talet började man skeppa öl från England till Indien. Ölet lagrades på båten på väg dit och även om traditionen att lagra öl ett par år fanns redan tidigare så märkte man att ölet blev ljusare och klarare av lagringen ombord. Innan begreppet IPA kom till kallades faktiskt den här stilen för ”october beer” i England.

►LÄS MER: 6 drycker som vinner på lagring

Oktoberfest även i USA

Samuel Adams Octoberfest, USA, nr 11261, 20,90 kr, 355ml, 5,5 % alkohol

Öltillverkare över hela världen älskar att inspireras av varandra. Ett svenskt bryggeri gör en tolkning av APA-american pale ale eller en dansk öl som är inspirerad av belgisk. I vinvärlden är terroir, alltså vinets ursprung och växtplats något heligt som helst ska speglas i vinet. Öltillverkare kan istället importera humlesorter för att få till just smaken av en annan plats. Samuel Adams som är ett stort amerikanskt bryggeri har gjort precis detta och tillverkat en lageröl som är inspirerad av det tyska Oktoberölet.

Lång tradition att brygga lager i Europa

S:t Eriks Oktoberfest, Helles Organic, Sverige, nr 11233, 20,90 kr, 330 ml, 5,6 % alkohol

Även en svensk öltillverkare har valt att låta sig inspireras av Bayerns ljusa lager som även kallas för helles. Det var i slutet på 1800-talet som man började brygga öl i större skala här. Traditionen att brygga lageröl i Europa var igång. S:t Eriks Oktoberöl är ofiltrerad vilket ger en rundare karaktär och mustig smak. Den passar perfekt till korv med surkål som är en klassiker på Oktoberfest. Men den fungerar även utmärkt till höstens favoritråvara svamp som antingen steks eller gräddstuvas och serveras med rostat bröd.

Omväxling förnöjer

Paulaner Hefe-Weissbier, Tyskland, nr 1965, 13,90 kr, 500 ml, 0,5 % alkohol

Efter all lageröl och all alkohol som en oktoberfest ofta innebär kan det vara gott att variera sig med ett veteöl med väldigt låg alkoholhalt. Weissbier är en ljus och grumlig ölstil och Paulaner är ett bryggeri i München som alltid har en stor plats under ölfestivalen De som arbetar under festivalen lär sig att ta sig fram genom enorma folkmassor med 12 ölsejdlar åt gången som rymmer en liter var. Det krävs en särskild teknik för att kunna bära dem utan att det blir för tungt och det innebär ett träningspass som få skulle klara av.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset