Testa en annorlunda öl i solen i sommar.
Testa en annorlunda öl i solen i sommar.

Sommar förknippas gärna med en kall lager på en solig klippa eller brygga och visst är det gott att skölja strupen med en ljus öl men det finns även andra ölsorter som passar på sommaren.

Klassisk sommardricka

Hirond’Ale, Brasserie Dupont, Belgien, nr 11776, 29,90 kr, 330 ml, 5,7 % alkohol

Ölstilen Saison bryggdes traditionellt under vintern och våren för att räcka över sommaren och var till för alla som säsongsarbetade ute på fälten. Stilen är uppfriskande och har en aromatisk humle som gör att den får en blommig och kryddig doft. Brasserie Dupont har en lång historia som går ända tillbaka till mitten av 1800-talet och man har bryggt öl utan uppehåll på bryggeriet sedan dess. Drick den till kyckling eller sallader.

LÄS MER: 6 röda vårdrycker

Kraftpaket

Lunator Dubbelbock, Grebbestad, Sverige, nr 11866, 29,90 kr, 330 ml, 7,9 % alkohol

Lunator börjar bryggas under årets första fullmåne och tappas till våren. Den bryggs bara just denna enda gång varje år och är en dubbelbock. Det innebär att alkoholen är relativt hög och det blir en väldigt smakrik och koncentrerad öl. För länge sedan bryggde munkarna öl som denna för att klara fastan, den blev som ett slags flytande bröd och har mycket riktigt en doft och smak av kavring. Drick den till grillade rätter i ett vinglas.

Lätt att dricka

Arctic Beer, Mack, Norge, nr 1397, 13,90 kr, 500 ml, 4,5 % alkohol

Söker du en lättdrucken ljus öl i burk som svalkar och släcker törsten så kommer Arctic Beer att göra jobbet. Det är ingen finsmakar-öl som ska matchas med mat utan perfekt för midsommarfesten, båtturen eller kvällen framför en öppen eld på stranden. Bryggeriet Mack stoltserar med att vara världens nordligaste bryggeri och bara det gör ju att man känner sig något svalare en varm sommardag. Drick direkt ur burken eller i klassiskt ölglas.

Ljus och komplex

La Bella Lola, Spanien, nr 1252, 24,90 kr, 330 ml, 4 % alkohol

Det här är en fräsch, somrig och god nyhet på Systembolaget. Det är en golden ale från Barcelona Beer Company med fruktig doft och mycket citrustoner. Golden ale togs fram av brittiska öltillverkare på 1980-talet för att man behövde konkurrera med lageröl som blev allt mer populär. Den passar perfekt till asiatiska rätter som sushi eller ramen med sin lätta kropp men ändå krämiga och runda struktur. Servera den gärna i ett vinglas eller bredare ölkupa.

Optimal sommaröl

Karmeliten, Hefe-Weizen, Tyskland, nr 1456, 19,90 kr, 330 ml, 5 % alkohol

Den mest optimala sommarölen måste ändå vara veteöl. Hefe-Weizen är en ofiltrerad och därför grumlig ljus öl med en kryddig och brödig smak och mycket citrustoner. Tack vare sin ljusa och mjuka stil är det en perfekt törstsläckare och dessutom passar den till fisk och skaldjur, gärna ostron. Helst ska hela ölen serveras på en gång så att man får med all fällning i glaset. Det går även bra att rulla flaskan innan man öppnar den för att röra runt bottensatsen.

Våga prova mörk öl

Big Drop Milk Stout, Storbritannien, nr 11966, 19,90 kr, 330 ml, alkoholfri

Många tror att en mörk öl är mäktig som en hel måltid och skulle aldrig våga beställa det. Visst har mörk öl en intensiv smak och koncentration men många gånger kan den vara uppfriskande på samma sätt som en ljusare öl. En riktig klassiker är att servera stout till ostron. En annan favorit är fish and chips med stout. Jag älskar den rostade tonen av kaffe och kakao och dricker den även gärna till en bit choklad efter maten.

LÄS MER: 6 drycker som många glömmer bort

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset