Det är enkelt att köpa vin på Systembolaget. Utbudet är hyfsat brett och man kan få hjälp att välja rätt. Men det finns också andra kanaler att handla från och på så vis få möjlighet att prova helt andra drycker.

Små producenter

2013 Dobogò Tokaji Furmint, Ungern, 155 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol, gastonvin.se

Jag älskar torra vita viner från Tokaji i Ungern. Området är framförallt känt för sina söta viner som visserligen också är fantastiska. Vinet har en fräschör men samtidigt rund och lite fet karaktär med mycket mineralitet och tropisk fruktighet. Det kan drickas nu men även sparas i några år. Gaston Vin väljer ut små producenter och det finns en historia bakom varje vin. Man kan beställa leverans hem eller hämta upp sina viner på deras kontor. Ett väldigt bra komplement till Systembolaget.

Få tag i fler favoriter

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut, Champagne, Frankrike, 379 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol, winefinder.se

Diebolt-Vallois är en av mina absoluta favoritproducenter i Champagne. Det är en liten familjeegendom som producerar fantastiska champagner. En så kallad Blanc de Blancs innebär att den enbart innehåller Chardonnay-druvor. Andra tillåtna druvor i Champagne är Pinot Noir och Pinot Meunier och många champagner innehåller alla tre druvor. Det är enkelt att beställa på winefiner som erbjuder hemleverans av viner. Några klick på datorn och sen kommer det viner direkt hem efter några dagar.

Alltid noga utvalt

Ferdinando Principiano, Piemonte, Italien, 990 kr för 6 flaskor, caviste.se

Förmodligen är vinet redan slutsålt när det här går i tryck för så är det alltid med Caviste lanseringar. Man måste beställa direkt. Men det betyder inte att det inte kommer fler chanser med andra viner. Caviste grundades 2011 och deras affärsidé är att skapa intressanta vinlådor från kvalitativa producenter som packas direkt hos vineriet och sedan skickas till köparen i Sverige. Nebbiolovinerna från Barolo i Piemonte har lång lagringspotential medan viner på druvorna Barbera och Dolcetto passar bättre som unga.

►LÄS MER: 6 söta drycker till desserten

Unika viner

2014 Côt à Côt, Noëlla Morantin, Loire, Frankrike, 225 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol, vinnatur.se

”Inget tillsatt, inget borttaget” är Noëlla Morantins devis. Hon gör viner som är rena och komplexa med uttryck från sin växtplats. I detta vin använder Noëlla druvan Côt som ger ett fylligt och smakrikt vin. Côt är ett annat namn på druvan Malbec som även odlas flitigt i sydvästra Frankrike och Argentina. Vin & Natur är en importör som arbetar med små producenter vilka gör naturliga viner. De säljer framförallt till restauranger men det går att privatimportera stora delar av deras sortiment.

Hälsodryck

Kombucha Naturell, cirka 39 kr, 250 ml, svenskkombucha.se (för försäljningsställen) eller vitavera.se. Kombucha är ett fermenterat te som har druckits i Kina i några tusen år. Mycket tyder på att drycken har hälsosamma effekter tack vare en levande bakteriekultur och antioxidanter. Den blev väldigt populär under 90-talet i USA. Personerna bakom bryggeriet Svensk Kombucha började dricka det i just USA när de studerade där, de kom sedan hem och saknade drycken. Sedan 2011 brygger de Kombucha i Stockholm. Drycken har en pikant doft och smak som man snabbt vänjer sig vid. Tack vare sin torra smak passar den väldigt bra till mat.

►LÄS MER: 6 drycker som vinner på lagring

Låt någon annan välja

Höstens vinlåda 2016, 975 kr för 6 flaskor, vinladan.nu

I denna ekologiska vinlåda med enbart småskaliga producenter får man chansen att prova sex olika viner. Företaget sätter ihop en ny vinlåda var tredje månad, en för varje säsong. Just nu består lådan av tre franska, två tyska och ett italienskt vin varav två är vita och fyra är röda. Vinlådan levereras hem till dig och det är en prenumeration. Helt perfekt för den nyfikna konsumenten som vill ha variation. Och hur skönt är det inte att slippa konka på alla viner utan få dem levererade till dörren

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset