Nu så här en dryg månad före jul kan det vara en bra idé att hålla lite i pengarna och spara inför helgerna som kommer snart. Här kommer Clara Grabes bästa budgettips.

Årets skörd i glaset
2017 Beaujolais Nouveau, Les Grand Chais de France, Bourgogne, Frankrike, nr 94002, 75 kr, 750 ml, 12,5% alkohol
Varje år i november släpps Beaujolais Nouveau. Detta sker den tredje torsdagen i november, alltså igår. Traditionen att redan nu dricka årets skörd är något som utmärker området Beaujolais i sydligaste Bourgogne. Vinerna är tänkta att dricka unga och är väldigt bäriga och primära i frukten. De har en klar röd färg och smakar bäst aningen kylt. Vinerna blir sällan dyra, mycket på grund av att de släpps så snart efter att vinet är klart.

LÄS MER: Populärt med alkoholfritt på krogen

Köp inte mer än du vill dricka
2015 Bourgogne Blanc, Les Murelles, Domaine Roux, Bourgogne, Frankrike, nr 5837, 79 kr, 373 ml, 12,5 % alkohol
Ett sätt att spara pengar är att inte köpa massa vin som inte går åt. Jag vet själv att jag har kylskåpet fullt av slattar i flaskor som jag någon gång tänker att jag ska koka sås på. Men istället för att köpa hela flaskor och inte dricka upp dem kan man lägga pengarna på en bättre halvflaska. Det här vinet har inslag av både citrus och gul frukt. Det har en fin balans mellan syra och smörighet och passar perfekt till en fiskgryta på småbitarna i fiskdisken.

Pasta på rester och klunkvänlig öl
Peroni Nastro Azzurro, Italien, nr 1418, 16,90 kr, 330 ml, 5,1 % alkohol
Att slänga ihop en pasta eller baka en pizza med lite rester från kylen är ett perfekt sätt att hålla nere mat-kontot. Skölj ner denna enklare vardagsmiddag med en italiensk öl så känns det ändå härligt. Peroni är en ljus lager som är lätt att tycka om. Den har en frisk ton av citrus och en brödighet som gör att den får en rund smak. Peronis bryggeri har gjort öl sen 1846 och är den mest sålda ölen i Italien. En klassiker helt enkelt.

Favoritbudgetvin
2016 Jolie Fleur Sauvignon Blanc, Loire, Frankrike, nr 2091, 89 kr, 750 ml, 12 % alkohol
Det här är ett av mina absoluta bästa tips när man vill köpa ett krispigt och friskt vin under 100-lappen. Jolie Fleur är ett ekologiskt vin som består av druvor från tre olika vingårdar. Den lätta och aromatiska doften och smaken gör att det passar perfekt som aperitif, till plockmat och ostar eller till kryddstarka rätter. När druvorna kommer från flera olika vingårdar är det lättare att hålla ner priset, ett snävare ursprung höjer nästan alltid priset på vin.

Till vinterns rotfrukter
2015 Langhe Rosso, Marchesi di Barolo, Piemonte, Italien, nr 2399, 101 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Piemonte är trendigt just nu. Om man följer vinpersoner på sociala medier så är det helt klart Barolo, Barbaresco och andra viner på druvan Nebbiolo som är mest exponerade. Ett vin som dock är lite bortglömt från regionen är Langhe Rosso. Det är oftast en blend på alla eller några av druvorna Barbera, Dolcetto, Nebbiolo och Freisa. Druvorna kompletterar varandra och bidrar med frukt, syra och struktur. Det här är riktigt gott till vintriga råvaror som rotfrukter.

Egen must eller en lokalt producerad
Palla Äppelmust, 35 kr, 330 ml, alkoholfri, finns på restauranger/ beställ på stadshandel.se
Om vi nu ska hålla oss ekonomiska och hyfsat klimatsmarta en månad fram till de enormt konsumtionsfokuserade helgerna jul och nyår borde vi enbart dricka av vårt rena och goda kranvatten. Men det kan ju vara roligt med lite variation. Lokalproducerade äppelmuster är ett bra alternativ och helst om du gjort dem på egna eller grannens äpplen. Som till exempel Palla. De tar tillvara på frukt som annars skulle blir över.

LÄS MER: Köp vin i låda i höst

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset