Växter och en tavelvägg är två tips på hur du kan göra studentlägenheten hemtrevlig.
Växter och en tavelvägg är två tips på hur du kan göra studentlägenheten hemtrevlig.

Liten yta och skral budget kanske inte känns som de mest inspirerande förutsättningarna för att skapa ett hem – men det finns många knep för att ge studentlyan liv trots en begränsad ekonomi.

1. Flytta runt och variera. Bry dig inte om det gamla påståendet om att var sak har sin plats. Det kanske inte finns utrymme att flytta runt de stora möblerna i en studentlägenhet, men testa att byta plats på ett par växter, en matta eller en tavla då och då. Att skapa nya kombinationer kan göra stor skillnad för helhetsintrycket. Att variera din inredning gör ditt hem mer levande och du kommer inte att tröttna lika fort.

2. Personliga detaljer. Det är som bekant detaljerna som gör det – våga vara personlig! Sätt din egen karaktär och var inte rädd för starka uttryck. En färgglad stol, en egenmålad byrå eller ett nytt överkast kan göra mycket.

LÄS MER: Så stylar du bostaden inför försäljning 

3. Inred uppåt. Bor du litet gäller det att maximera ytan utan att det blir för rörigt för ögat. Det bästa knepet är att utnyttja hela takhöjden genom att bygga hyllor och skåp uppåt väggarna. Det är tips som även går att applicera på estetiska lösningar – varför inte låta en vägg bli en tavelvägg, från golv till tak? Tänk bara på att lägga ut den tänkta kompositionen på golvet innan du börjar skruva i väggen för att se vilka tavlor som passar bredvid varandra.

Foto: Christine Olsson / TT

4. Inred med textilier. Om du bor på en liten yta kan tyg vara praktiskt – fäst till exempel skenor i taket och dela av rummet med ett fint tyg. Men framför allt är textilier estetiskt smart eftersom du enkelt kan byta stil eller känsla i rummet med hjälp av olika färger på dina handdukar, kuddar eller mattor. Ett annat tips är att placera gardinerna bredvid fönstret och låta de gå hela vägen från tak till golv, det kommer göra att rummet ser mycket större ut.

LÄS MER: 8 saker du ska tänka på innan du köper lägenhet 

5. Stapla på hög, rulla undan och häng upp. Det finns många snygga inredningsprylar som även är praktiska. Fokusera på möbler som kan fylla två syften – funkar matbordet som skrivbord, eller kan sängen förvandlas till en soffa under dagtid? Satsa gärna på möbler på hjul som enkelt kan rullas undan när du vill ha mer plats. På så sätt kan du utnyttja ytan i ditt hem på olika sätt efter behov, möblemanget bör ju helst fungera lika bra när du är själv som när du har vänner på besök.

6. Glöm inte det gröna. Växter kan förvandla det minsta utrymmet till ett hemtrevligt rum, samtidigt som det gör atmosfären luftig och fräsch. Om du inte har plats på golvet eller i fönstren är ett bra tips att hänga växter från amplar i taket.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

LÄS MER: Det här ska du titta på i årsredovisningen innan du köper lägenhet 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om inredning bostad