Med värmen kommer uteserveringarna och vi pimplar vin, öl och annat medan vår längtan efter romantik, förälskelse och erotiska möten spirar i den ljumma vårvinden. Men – hur bra är egentligen kombinationen (för mycket) alkohol och sex?
Med värmen kommer uteserveringarna och vi pimplar vin, öl och annat medan vår längtan efter romantik, förälskelse och erotiska möten spirar i den ljumma vårvinden. Men – hur bra är egentligen kombinationen (för mycket) alkohol och sex?

Hur bra är egentligen kombinationen (för mycket) alkohol och sex? Det är tveeggat. Å ena sidan kan alkoholen ingjuta mod att ta initiativ. Å andra sidan kan den sänka vår sexuella prestation rejält.

Suzann Larsdotter är sexolog på RFSU. Hon menar att sex och alkohol är nära förknippat, kanske särskilt på våren och sommaren.
– Den finns med i allt från det romantiska mötet på en uteservering med gott vin till ljummet lådvin i ett tält på festivalområde, säger Suzann Larsdotter.

Många upplever att alkoholen ger större möjlighet att uttrycka känslor av kärlek, tillgivenhet och hängivenhet.
– Vissa tar till alkohol för att våga flirta, ragga och ta initiativ till sex. Berusning har också setts som ett sätt att underlätta kontaktsökande med eventuella partners, säger Suzann Larsdotter och menar att det inte är en slump att alkohol har kallats för självförtroende på flaska.

LÄS MER: Sextrenden för frånskilda – ligga varannan vecka

Hon understryker att alkoholen åtminstone tillfälligt kan upplevas som en möjlighet att känna sig lite snyggare, bättre och mer självsäker.
Hur hänger alkohol ihop med sexlust och sexuell förmåga?
– Alkohol kan få lusten att öka, men det betyder inte att den sexuella förmågan ökar. Istället är det snarare precis tvärtom, säger Suzann Larsdotter.

6 minus med att ha sex berusad:

1. Hejdå kommunikation.
Redan efter några glas alkohol kommer din förmåga att reagera på subtila signaler att minska. Det gör att det blir betydligt svårare att läsa av din sexpartners kroppsspråk och annan kommunikation. Du blir en sämre sexpartner med andra ord.

2. Hejdå motorik.
Berusningen kan också påverka de motoriska färdigheterna vilket gör att du styr din kropp sämre och blir sämre på att tillfredsställa din partner.

3. Hejdå självkontroll.
Berusning är ett stort hinder för möjligheten att ha kontroll över en sexuell situation. Detta kan göra att personer ställer upp på saker som de nyktra kanske hellre låtit bli. Alkoholen minskar självkontrollen och ger driftsimpulser större utrymme. Behovet att skydda sig för könssjukdomar eller oönskad graviditet kan försvinna med en minskad kontroll av situationen.

4. Hejdå känslighet.
Alkohol fungerar tyvärr som ett bedövningsmedel vilket gör att de erogena zonerna blir mindre känsliga. Det tar därför längre tid att nå upphetsning och orgasm eftersom känsligheten för smekningar och beröring minskar.

5. Hejdå orgasm.
Ett vanligt problem vid större alkoholintag är svag eller utebliven erektion och orgasm.

6. Hejdå våthet.
Alkohol har en vätskedrivande effekt som torkar ut slemhinnorna i könsorganen.

Tipsen kommer från Suzann Larsdotter.

LÄS MER: Det här räknar svenskarna som otrohet 

 

Vanligt att ha sex full

* 63 procent av alla unga mellan 18 och 25 år har haft sex alkoholpåverkade. Det visar en Sifo-undersökning gjord för IQ.

* Av dem tyckte 8 av 10 (83 procent) att det sex de senast haft på fyllan skulle blivit lika bra eller bättre om de druckit mindre alkohol.

* 3 av 10 glömde att skydda sig i samband med att de haft sex alkoholpåverkade.

* Nästan 3 av 10 (29 procent) har ångrat det alkoholpåverkade sexet efteråt.

* 54 procent kände någon som ångrat alkoholpåverkat sex efteråt.

* Drygt 2 av 3 (67 procent) svarar att de haft sin bästa sexuella upplevelse nyktra.

Tips! Den som både vill festa och ligga, hur gör hen? Jo: Drick varannan vatten, är ett tips. Ett annat är att begränsa mängden alkohol, bestäm dig redan innan hur mycket du vill dricka. Eller: Vänta med sexet tills morgon efter.

Källa: www.alkoholsmart.se och www.iq.se

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset