Clara Grabe är Metros dryckesexpert.
Clara Grabe är Metros dryckesexpert.

Sommaren är här, förhoppningsvis för att stanna. Semestern närmar sig och här kommer tipsen på vad man kan dricka på balkongen, bryggan eller där du tillbringar soliga dagar. Glöm inte att köpa isklampar till kylväskan. Kall dryck är så mycket godare än varm.

1. Drick rosévin i små vinglas

2015 Cuvée Madame, Chateau des Demoiselles, Provence, Frankrike, nr2203, 99 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Fruktigt, torrt och balanserat rosévin med en något örtig ton. Vinet har en fin ljust rosa färg och smakar bäst när det är ordentligt kylt. Rosévin görs på blå druvor och får sin färg av att druvmusten får ha kontakt med druvornas skal under några timmar. Detta kallas skalmaceration och förekommer i röda viner men då under flera dagar och upp till veckor. Rosé smakar bäst i små vinglas, precis om man dricker det i Provence. Då kan man ofta fylla på med kallt vin.

2. Halvtorrt sällskapsvin

2015 Kloster Eberbach, Riesling Kabinett, Rheingau, Tyskland, nr 5810, 99 kr, 750 ml, 7,5 % alkohol

Det är ingen dålig idé att hålla ner alkoholhalten något under sommaren. Vi dricker ofta i en annan takt, speciellt om det är varmt och då gör man sig själv en tjänst. Riesling från Tyskland är ett perfekt vin, speciellt om det står Kabinett på etiketten. Det betyder att vinet är halvtorrt och har låg alkohol. Den här typen av vin passar bra till kryddstark mat eller ost men även att dricka som sällskapsvin. Det är viktigt att servera väl kylt, annars kan det uppfattas som jolmigt och för sött.

3. Ambitiös alkoholfri öl 

Mikkeller, Drink’in the sun, Danmark, nr 11994, 16,90 kr, 330 ml, 0,3 % alkohol

Ännu en ambitiös och god alkoholfri öl, den här gången från danska bryggaren Mikkeller. Mikkel Borg Bjergsø började brygga öl på fritiden för tio år sen och gör det nu i större skala och exporterar till över 40 länder. Drink’in the sun är en pale ale med en del humlebeska och fruktig karaktär. Precis som namnet antyder är den idealisk i sommarvärmen. För den som uppskattar en nubbe eller två till lunchen på bryggan kan det vara perfekt att skölja ner med alkoholfri öl för promillehaltens skull.

4. Gör eget iste 

Citronverbena & Mynta, Grönt te, Johan & Nyström, tekungen.se, 139 kr, 125 gram

Det är enkelt och väldigt gott att göra iste. Det funkar med både svart, grönt, rött, vitt och örtte så välj din favorit. Det viktigaste är att inte låta teet dra för länge, då blir smaken besk, vilket märks ännu mer när det kyls ner. Smaksätt med citron, färska myntablad och ingefära. Eller välj ett svart te och smaksätt med apelsin och kanel. Bara fantasin sätter gränser. Det behövs ofta lite socker för att runda av och enklast är att göra en sockerlag så att sockret löser upp sig ordentligt i drycken.

5. Tre godsaker i ett

Sommar, gastonvin.se, 890 kr för sex flaskor vin Ibland är det skönt att låta någon annan göra jobbet och helt enkelt beställa en låda med utvalda viner av tre olika sorter. Gaston vinhandel har satt ihop en låda inför sommaren med ett vitt, ett rosé och ett rött vin från Frankrike. Alla tre viner är ekologiska och tanken är att de ska matcha sommarmaten från grillen eller som sällskap i hängmattan. Det är alltid intressant att utforska utanför Systembolagets sortiment i jakten på nya favoritviner.

6. Bubblande rött vin

Lambrusco Reggiano, Donelli, Emilia-Romagna, Italien, nr 22310, 59 kr, 750 ml, 7 % alkohol

Lambrusco är både namnet på en druva och ett sorts vin från norra Italien. Det är ett rött, lätt mousserande vin som ofta är halvtorrt. Vinets karaktär är bärig med både sötma och syra. Jag har någon slags hatkärlek till den här vinstilen. Det är uppfriskande och spännande och passar som aperitif eller till charkuterier och lagrad ost. Det går också att göra en variant på sangria genom att hälla upp vinet på en karaff med is och färsk frukt som apelsin, äpple och jordgubbar. Det är somrigt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Clara Grabe