Det är högsommar och uteserveringarna blommar. Jag hoppas att du har hittat din lilla oas där du kan luta dig tillbaka och njuta av något gott att dricka. Här kommer några förslag på drycker i värmen.

Rosa bubblor med mycket smak

MV Bollinger Rosé, Champagne, Frankrike, 589 kr, nr 7755, 750 ml, 12 % alkohol

Varför inte slå ihop två saker som vi älskar så här års. Bubblor och rosé! Metoden för att göra rosévin i Champagne är unik och till skillnad från alla andra områden i världen tillsätter man några procent rött vin i det vita basvinet för att färga och ge smak. Den här tekniken kallas för saignée. Bollinger är känd för sina Pinot Noir-dominerade champagner som är både fylliga, smakrika och utmärkta att dricka till mat, gärna i ett vitvinsglas istället för ett smalt champagneglas för bästa doftupplevelse. 

Till frukost, lunch eller middag

Prosecco la Robinia Extra Dry, Venetien, Italien, 89 kr, nr7486, 750 ml, 11 % alkohol

Prosecco är vitt mousserande vin från Italien som ofta är väldigt fruktigt. Vinet är av enklare kvalitet än många andra mousserande viner och är gjort för att drickas ungt när det är fruktigt och friskt. En riktig favorit i sommarvärmen är Bellini som är en blandning av Prosecco och fruktpuré på vit persika. Drinken är både uppfriskande och relativt låg i alkohol vilket gör att den passar lika bra till lunch som till fördrink innan middagen. Ett supergott alternativ är att köpa alkoholfritt bubbel att toppa den vita persikan med. 

LÄS MER: Sex drycker att njuta av till grillat 

Äkta äppelcider

Boulard Cidre de Normandie, Frankrike, 49,90 kr, nr 1848, 750 ml, 4,5 % alkohol

Man ska verkligen inte underskatta en torr cider. God cider är gjort på jäst äppelmust. Självklart blir karaktären fruktig och äpplig men det som utmärker en äkta cider är att den får en jordig ton som är svår att beskriva men det smakar äkta till skillnad från en cider med tillsatt äppelsmak. Smaken är som gula, mogna äpplen med mineralitet och syra. Drycken är ett väldigt bra komplement för den som inte vill dricka öl och passar perfekt till en sallad, fågel eller varför inte som fransmännen dricker den, till crêpes. 

Perfekt till chark och lagrad ost

Fino Inocente, Jerez, Spanien, 69 kr, nr 8202, 375 ml, 15 % alkohol

Nere i ett av de varmaste områdena i Spanien nära Medelhavskusten ligger Jerez känt för sherry. Sherry görs i många olika varianter från torra, eleganta till riktigt söta sirapsliknande viner. Det gäller att hitta det man tycker om och veta vad man ska leta efter annars kan det bli en överraskning när man öppnar flaskan. Fino är alltid torr, ljus i färgen och helt fri från oxidation tack vare en skyddande jästfällning som bildas i ekfatet. Den bör avnjutas kyld i ett litet glas och serveras till charkuterier och ost. 

LÄS MER: 6 presenter för att skåla med mamma på söndag 

Lika god i solsken som regn

2014 Albariño de Fefiñanes 1583, Rías Baixas, Spanien, 185 kr, nr 94450, 750 ml, 12,5 % alkohol

Den vita druvan Albariño odlas framförallt i norra Spanien och Portugal där b:et byts ut mot ett v. Druvan ger fruktiga, aromatiska viner med hög mineralitet och frisk syra. Perfekta viner för de flesta typer av skaldjur eller häng i solen på uteserveringar. Området Rias Baixas ligger i södra delen av Galicien, alltså så västerut man kan komma i Spanien och gränsar till Atlanten. Här är klimatet något svalare och ganska regnigt. Albariño har tjockt skal vilket gör druvan mer tålig att stå emot regn och vind. 

Alkoholfri variant från en klassisk svensk öl

Mariestads Alkoholfri, Sverige, 10,90 kr, nr 1952, 330 ml, 0,5 % alkohol

Under många år drack jag inte Mariestads öl för jag tyckte att de var alldeles för vanliga och fanns på alla restauranger runtom i landet. Jag ville dricka öl från små bryggerier och hitta unika drycker men när min syster gifter sig med en Mariestadsbo blir jag tvungen att prova och inser de gör riktigt bra öl. Den alkoholfria är smakrik och har en något rostad ton. Den är brödig och avslutas med friska inslag av citrus. Passar perfekt att sippa på vid en sjö-nära uteservering. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset