Metros dryckesexpert Clara Grabe tipsar: Sex drycker från Oceanien och Sydafrika.
Metros dryckesexpert Clara Grabe tipsar: Sex drycker från Oceanien och Sydafrika.

När man tittar ut så här års kan det kännas som att naturen vilar och ingenting händer, men på södra halvklotet är det full aktivitet i vingårdarna och snart dags för skörd. I dag står Oceanien och Sydafrika i fokus.

Missa inte vinerna från Western Cape
2016 Agnes Chardonnay, Crystallum Wines, Western Cape, Sydafrika, nr 75383, 249 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol
Crystallum är en familjeägd producent från Walker Bay i Sydafrika. Det här området är mindre känt än till exempel Stellenbosch, men på uppgång i popularitet för att vinerna härifrån visar upp en elegans och slankhet som ibland kan saknas i andra viner från landet. Vinet både jäser och lagras på ekfat vilket ger en rundare smak och fat-toner i vinet som balanseras av en otroligt frisk syra och mycket mineralitet. Gott nu men även om många år.

Så klassisk och perfekt
2015 Clos Henri Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland, nr 95621, 199 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol
Marlborough är förmodligen det vinområde på Nya Zeeland som flest känner till. Här odlar man gärna druvor som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling och Pinot Noir. Marlborough ligger på norra delen av Nya Zeelands södra ö. Det här vinet är ett skolboksexempel på hur Sauvignon Blanc smakar: aromatiskt och blommigt med toner av fläder, krusbär, citrus och nässlor. Drick det till skaldjur eller vegetariskt med mycket örter och grönt.

LÄS MER: 6 dryckestrender som varit och kommer

Kända Pinot Noir-viner från central Otago
2016 Rua Pinot Noir, Akarua Winery, Central Otago, Nya Zeeland, nr 6265, 159 kr, 750 ml, 14 % alkohol
En typisk Pinot Noir från det som kallas för ”Nya världen”- hit hör egentligen alla vinproducerande länder utanför Europa. Den har en fyllig och kraftfull smak trots sin lätta struktur. Vinet är fruktigt och bärigt med inslag av ekfat. Det här vinet smakar som bäst om man dricker det något svalare. Nya Zeelands vinregioner finns både på den norra och södra ön. Landets mest kända Pinot Noir-viner kommer från just Central Otago på södra ön.

Australiens mest kända vin
2013 Penfold’s Grange, South Australia, Australien, nr 90220, 4349 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol
Ett av världens mest kända vin heter Penfold’s Grange. Vinet gjorde för första gången 1951 och har sedan dess fått många priser och utmärkelser. Sedan 80-talet anses det vara ett samlarvin. Det är framförallt druvan Shiraz men också en del Cabernet Sauvignon i Grange och med fördel ska vinets lagras och åldras innan man dricker det. Smakrikt och komplext, med en doft och smak av mörka bär, lakrits och kryddor. För den som vill ha mer av allt.

Svalodlad australiensare
2017 Highland Heritage Estate, New South Wales, Australien, nr 2047, 99 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Eftersom det alldeles strax är dags för skörd på södra halvklotet kan man redan nu dricka vissa av vinerna från 2017. Det här är ett ungt vardagsvin med en lätt och bärig doft och smak. Vingårdarna ligger cirka 900 meter över havet där temperaturen är något svalare. Pinot Noir är en druva som ger lätta och mjuka viner och det är även detta. Det passar, precis som ett vardagsvin ska göra, till rätter med pasta eller kyckling eller en matig sallad.

LÄS MER: 6 budgetdrycker som håller måttet

Druvig och spännande must
Ega, Sydafrika, nr 1927, 59 kr, 750 ml, alkoholfri
Ega är en must på vindruvor, granatäpple och rooiboste. Den har en fruktig och söt smak och passar bra som aperitif men även till kryddstarka rätter som indiska grytor. Den söta och druviga smaken dämpar hettan i maten. Produkten är Fair Trade-certifierad så en del av pengarna går direkt tillbaka till verksamheter i Sydafrika, som barnhem och skolor. Certifieringen är även ett kvitto på att de som arbetat med produkten har schyssta förhållanden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset