Vingården Blaxsta ligger söder om Flen.
Vingården Blaxsta ligger söder om Flen.

Sibirisk kyla runt omkring oss och jag börjar tänka på svala viner. Vissa söta viner kräver frostnätter för att bli till och i andra delar av världen gör man vin fast det är på gränsen till för kallt.

Minus 8 grader
2011 Rabl Grüner Veltliner Eiswein, Niederösterreich, Österrike, nr 77778, 339 kr, 375 ml, 9,5 % alkohol
Det är någonting magiskt över Eiswein som produceras av druvor som är frusna och fått hänga kvar ute i vingården i hopp om att temperaturen går ner flera grader under noll. För just detta vin skedde det i januari 2012. Tidigt på morgonen gav man sig då ut och skördade druvorna och tog dem till vineriet direkt för att pressa medan de fortfarande är frusna. Det blir ett sött, koncentrerat och friskt vin som är alldeles underbart gott.

LÄS MER: Välj rätt dryck i skidbacken

Frusen must
2010 Ice Cidre de Glace, Domaine Neige, Kanada, nr 70931, 139 kr, 375 ml, 12,5 % alkohol
Det här är ett fruktvin som görs på äpplen som skördas under hösten, pressas till must och sedan förvaras utomhus så att musten fryser. Iskristaller bildas som separerar vattnet från musten och lämnar den ännu mer koncentrerad innan den får jäsa. Det blir en smakexplosion med sötma och syra i balans. Det här ska drickas till efterrätt eller ostar och smakar som bäst väl kylt. Passande nog heter producenten översatt ”Domän Snö”.

Exklusiva frostiga droppar
2005 Vidal Icewine, Blaxsta, Södermanland, Sverige, nr 72465, 699 kr, 250 ml, 12 % alkohol
Vingården Blaxsta ligger söder om Flen och här gör man både fruktvin och odlar druvor. Med flera år bakom sig i Kanada har mannen bakom Blaxsta Vingård inspirerats av den typen av viner som görs där och tagit med sig sin kunskap till kalla Sverige. Druvan Vidal odlas även i Kanada och lämpar sig väldigt bra för att göra just Icewine. Druvorna är frysta vid skörd precis som för de tyska och österrikiska varianterna som kallas Eiswein.

Från kalla och regniga England
Nyetimber Classic Cuvée, Storbritannien, nr 96018, 389 kr, 750 ml, 12 % alkohol
När man tänker på Storbritannien är det knappast välmående och solstänkta vinrankor man ser framför sig utan snarare regn och vind. Men i södra England har man lyckats producera mousserande vin som konkurrerar med Champagne i blindprovningar. De odlar samma druvor som i Champagne, nämligen Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier med framgång. Och kanske får vi vänja oss vid att vinregionerna kryper mer norrut.

Omogna druvor från kallt klimat
André Clouet, Silver Brut Nature, Champagne, Frankrike, nr 7546, 319 kr, 750 ml, 12 % alkohol
Området Champagne brukar beskrivas som för kallt för att göra vin i. Trots det har regionen lyckats med att skapa ett vin som är vida känt och många är beredda att betala väldigt mycket för. Men sanningen är den att det är så pass svalt at druvorna knappt mognar. I just tillverkning av mousserande vin är det dock inte en nackdel. Man vill åt en riktigt hög syra och fräschör. Brut Nature innebär helt torr och här kommer den friska smaken fram ännu mer.

Must på vintriga äpplen
Ingrid Marie Äppelmust, Sverige, nr 1863, 40 kr, 375 ml, alkoholfri
Äppelsorten Ingrid Marie mognar sent och smakar ofta som bäst på vintern. Både druvor och frukter som får en längre mognadssäsong blir väldigt koncentrerade och smakrika. Syran blir mjukare men är ändå väldigt tydlig. Den här musten har en fin balans mellan just fruktens sötma och syra. Äpplena växer söder om Hallandsåsen nära havet. Den här musten är en perfekt aperitif och passar även till kryddstark mat och sushi.

LÄS MER: 6 goda nyheter på Systembolaget

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset