Vad är det som gör en dryck svensk? Är det för att den är tillverkad i Sverige, är det för att de som gör den är svenskar eller är det för att det är en traditionell svensk dryck. Den här veckan tipsar jag om mer eller mindre svenska drycker för att fira vår nationaldag.

​Svenskägd vingård i Toscana

2012 Terreno, Chianti Classico, Toscana, Italien, nr 2373, 109 kr, 750 ml, 13 % alkohol

I snart 30 år har vingården Terreno ägts och drivits av en svensk familj. Drömmen om en vingård i Toscana visade sig innebära hårt arbete i såväl vingård som vineri. Men varje år produceras ekologiska viner som visar upp Chiantis terroir. Resultatet är ett vin med doft och smak av körsbär, örter och ekfat. Det är medelfylligt och passar perfekt till parmesan, charkuterier eller pizza. Kanske inte så typiskt svenskt, eller jo… det är ju faktiskt det.

Törstsläckare i värmen och till het mat

Wisby Weisse Gotlands Bryggeri, Gotland, Sverige, nr 1459, 27 kr, 500ml, 5,2 % alkohol

Bryggeriets historia går cirka 20 år tillbaka i tiden och ägs av Spendrups Bryggeri. För att göra en veteöl krävs det att minst 55 % av malten består av vete. Dessutom låter man ofta jästfällningen ligger kvar i flaskan vilket resulterar i en något grumlig öl. Jästfällningen bidrar även med en rondör och krämighet. Wisby Weisse är fruktig och brödig i smaken. Det är en törstsläckare både i värmen men även till het mat. Man kan försiktigt lägga flaskan ner före servering för att blanda runt jästfällningen så att den inte bara hamnar i botten.

Bärig och tanninrik must

Roomi, Aronia, Grangärde Musteri, Dalarna, Sverige, nr 1923, 69 kr, 750 ml, 0,5 % alkohol

Roomi är en svartvinbärsmust som är torr, syrlig och jättegod. Karaktären är bärig med en tanninstruktur som balanserar. Den här drycken är verkligen ett bra alternativ till rött vin för den har en täthet i smaken som klarar av smakrika och fylliga rätter. Den får gärna serveras något kyld, runt 12-15 grader. Idén att göra Roomi uppkom i bristen på alkoholfria alternativ med en mer vuxen smak. Låt oss hoppas att de gör fler! Namnet Roomi kommer från dikten ”Kolvaktarens visor” av Dan Andersson.

►LÄS MER: 6 drycker att njuta av till grillat

Skånsk stolthet

Ego, Vingården i Klagshamn, Skåne, Sverige, nr 30269, 299 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Det tillverkas vin i Sverige sedan cirka 20 år tillbaka. Det är inga enorma produktioner och på grund av det svala klimatet är det enbart vissa druvor som klarar sig. Solaris är en av dem, det är en grön druva som ger vita, aromatiska viner. Ego är lagrat i ett solera-system som innebär att olika årgångar blandas. Solera kommer från sherry-tillverkning från början men används även till andra viner. Det tillverkas enbart några hundra flaskor varje år av Ego. Vinet har en fruktig karaktär med inslag av ekfat och nötiga toner. Servera det med en Bjärekyckling, citron, örter och smör.

Äppelmust från ”Grand Cru” odling

Ingrid Marie, äppelmust, Gatronomigruppen, Sverige, nr 1863, 38 kr, 375 ml, alkoholfri

Fruktig och halvtorr äppelmust som både fungerar till mat eller som sällskapsdryck. Den är tillverkad enbart på äppelsorten Ingrid Marie och får smak av röda äpplen och citrustoner, stenfrukt och örter. Den smakar bäst väl kyld eller på is. Äppelodlingarna ligger på branta sluttningar nära Vättern och de som ligger bakom musten kallar sina odlingar för ”Grand Cru”. Vad äter man till då? Allt som är gott med äpple; sallader, fågel, fläsk, ostar eller fruktiga desserter.

Prisbelönt svensk gin

Hernö Gin, Härnösand, Sverige, nr 86927, 287 kr, 500 ml, 40,5 % alkohol

Hernö gin har vunnit många utmärkelser och det är inte så konstigt. Det är en välgjord, balanserad gin som har en trevlig historia. Smaksättningen består av åtta olika kryddor från olika delar av världen bland annat ungerska enbär, svenska lingon, svartpeppar från Indien och vanilj från Madagaskar. Inspirationen är en London dry gin. Den är god att röra med is eller blanda i en skvätt tonic. Eller varför inte som en lemonad med citron, sockerlag och sodavatten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset