Dryckestips som passar i solen som börjar titta fram.
Dryckestips som passar i solen som börjar titta fram.

Optimisten kan börja känna vårtecken redan nu och att solen värmer lite mer än den gjorde för bara några veckor sedan. Vill du öka på vårkänslorna ännu mer kommer dryckestipsen här.

Solfjädrar och frisk frukt
2017 Folklore Albarino, Rias Baixas, Spanien, nr 6263, 99 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Solfjädrar på etiketten, ung och pigg frukt och frisk syra bidrar med vårkänslor direkt. Albarino är den viktigaste druvan i området Rias Baixas som ligger norr om Portugal i Spaniens nordvästra hörn. Här regnar det mycket så vinrankorna brukar bindas upp högt för att undvika att bli för fuktiga och utveckla röta. Vinerna är lätta, friska, aromatiska och blommiga och passar väldigt bra till skaldjur, lättare fiskrätter och sushi.

LÄS MER: Välj rätt dryck i skidbacken

Som gjord för vårens primörer
2016 Grüner Veltliner, Domaene Gobelsburg, Kamptal, Österrike, nr 2775, 99 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol
Druvan Grüner Veltliner ger viner med doft och smak av vita blommor och vitpeppar, de är ofta fruktiga med inslag av päron, citrus, stenfrukt och mineraler. Grüner passar ihop med sparris och nässlor så när vårens primörer kommer blir det en perfekt matchning. Det passar även till en toast skagen eller gravad lax. Kamptal är vackert terrasserat och klimatet påverkas av floderna Donau och Kamp som rinner genom regionen.

Porlande och flirtig
2016 Moscato d’Asti, Gianni Doglia, Piemonte, Italien, nr 7925, 99 kr, 750 ml, 5 % alkohol
Porlande och läskande är detta söta vin som har en väldigt lätt och frisk karaktär. Det är som gjort att dricka till bäriga desserter som inte är allt för söta. Genom att hålla musten väldigt sval vid jäsning når det inte mer än cirka 5 % i alkohol. Traditionellt sett gjorde vinmakarna det här vinet till sig själva för att dricka vid lunchtid. Låg alkohol och sötma gjorde att de som arbetade i vingården höll sig pigga och kunde jobba effektivt under eftermiddagen.

Lä, sol och saison
Sigtuna Saison, Sverige, nr 1274, 23,90 kr, 330 ml, 4,9 % alkohol
Ölstilen saison kommer ursprungligen från Belgien, det är en pale ale som oftast blir ganska ljus i färgen. Man bryggde den traditionellt på vintern när det var lugnare på gården för att sedan lagra den fram till sommaren. Nu för tiden kan man dricka saison i princip året runt men den smakar helt klart bäst när solens strålar börjar värma mer och man kanske till och med kan hitta en plats i sol och lä och få ordentliga vårkänslor.

Rosa bubblor
Richard Juhlin, non-alcoholic sparkling rosé, Frankrike, nr 1983, 89 kr, alkoholfri
Det må kännas som aningen tidigt att korka upp en flaska stilla rosévin men det är aldrig för tidigt att dricka mousserande rosé, vare sig det är Champagne, alkoholfritt bubbel eller från någon annan del av världen. Det här vinet har en väldigt bärig karaktär som balanseras av en frisk citrussmak och ett torrt avslut. Perfekt som aperitif eller till mingelmat. Juhlins rosé kommer från södra Frankrike och är ett av-alkoholiserat vin.

Lätt rött med doft av sommar
2016 Zonnebloem Cinsault, Stellenbosch, Sydafrika, nr 75432, 100 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol
Många förknippar Sydafrika med mustiga och fylliga viner men det görs en del viner i en lättare stil också. Just detta är på druvan Cinsault som odlas förutom i Sydafrika i bland annat i Frankrike, Libanon och Australien. Vinet är örtigt och har en lätt kropp med smak av röda bär och lakrits. Det passar bra ihop med ljust kött och fågel. Att Zonnebloem betyder solros på afrikaans gör ju inte att vinet känns mindre somrigt.

LÄS MER: 6 drycker från svala regioner

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset