Här är Clara Grabes dryckestips för att lyckas med dejten.
Här är Clara Grabes dryckestips för att lyckas med dejten.

Likt Melodifestivalen har alla hjärtans dag inte det bästa ryktet. Ingen erkänner att dagen är viktig för dem och precis som Mello varje år slår tittarrekord är det fullbokat på restaurangerna den 14 februari. Här är tipsen för att lyckas med dejten.

Underskatta inte en halvflaska

Pol Roger, Brut Réserve, Champagne, Frankrike, nr 7549, 221 kr, 375 ml, 12 % alkohol

Underskatta aldrig en halvflaska om du ska bjuda på dejt. Det kan bli lite för mycket bubblor annars. Och det är så himla onödigt att inte dricka upp en flaska bubbel. Jag älskar konceptet med halvflaskor överlag och upplever att fler borde förstå poängen med det. Speciellt när man bara är två personer. Går man ut på restaurang kan man istället avnjuta vinlistans olika glasviner och de flesta restauranger brukar öppna upp någon extra champagne på glas just denna kväll.

 

Romantik buteljerad

2010 Deutz Rosé Brut Millésime, Champagne, Frankrike, nr 92225, 499 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Jag tycker att Deutz är ett champagnemärke som skriker romantik. Dessutom är rosé-champagne förknippat med kärlek så vad kan passa bättre på alla hjärtans dag än rosa bubblor från just Deutz. För den som verkligen vill leverera romantik hitta en årgångschampagne från året då ni träffades. På restaurang är faktiskt champagne en av de mest prisvärda dryckerna man kan beställa. Det är relativt låga påslag procentuellt sett om man jämför med vin, öl och sprit. Be att få se vinlistan i förväg och boka en flaska som passar er.

 

Win-win

2015 Von Winning Win Win, Riesling Trocken, Pfalz, Tyskland, nr 79394, 130 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Ni kanske inte känner varandra så väl ännu utan har med någon slags ambivalens inför dagen ändå bestämt att tillbringa den tillsammans. Alla hjärtans dag känns lite som en kliché men att inte ta med din nya dejt ut på middag blir istället ett slags ställningstagande som man vill undvika. Riesling är lätt och elegant med en frisk syra och härligt fruktig karaktär. Jag skulle säga att det är den optimala druvan i det här fallet. Von Winning är lätt att tycka om och ett väldigt prisvärt vin- win win helt enkelt.

LÄS MER: 6 drycker under 80 kronor

Inget huvudvärks-vin

2013 Sonoma Hills Pinot Noir, Kalifornien, USA, nr 2863, 130 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

Precis som med det vita vinet bör man satsa på ett rött vin som inte känns för tungt. Fylliga röda viner har lätt effekten att man blir lite dåsig och trött- ingen hit när det är date night. Pinot Noir från någon del av världen brukar finnas representerat på restaurangers vinlista både på glas och flaska. Det passar till många fiskrätter, vegetariska och lättare kötträtter. Om man ska servera det hemma rekommenderar jag verkligen att kyla det lite. Då får vinet en ännu elegantare smak och bärigheten kommer fram på ett fint sätt.

 

Mustig dejt

Perlant Jus de Pommes à Sydre, Eric Bordelet, Frankrike, nr 11900, 65 kr, 750 ml, alkoholfri

Att avstå från alkohol bara för att ens partner gör det av någon anledning har jag aldrig riktigt förstått. Tills jag lärde känna en person som inte tyckte om vin eller öl. Och det var så himla tråkigt att vara den enda som drack vin så jag förstår det bättre nu-även om det inte höll mellan oss. Så följ trenden att dra ner på alkohol, dela på en flaska bubblig äppelmust och vakna pigg och glad på onsdag morgon efter en mustig dejt på alla hjärtans dag. Det har blivit så inne att dricka alkoholfritt så restaurangerna tävlar om att ha de bästa alternativen.

 

Alldeles lagom romantiskt

Bee My Valentine, To Øl, Danmark/Belgien, nr 11401, 109,60 kr, 750 ml, 7,5 % alkohol

Har du en dejt med en ölälskare? Då blir det inte mer perfekt än den här stouten. To Øl är ett så kallat ”gypsy brewery” som innebär att de inte har något eget bryggeri utan de brygger sin öl hos andra som har plats över. Den här ölen är alltså bryggd i Belgien hos De Proef Brouwereij av de danska killarna Tore och Tobias, grundarna till To Øl. Ölen har en tydlig honungston vilket förklarar ordleken i namnet. Fyndigt och gott. Och bara för att det är en öl så blir det alldeles lagom romantiskt och inte för fånigt, tycker i alla fall jag.

LÄS MER: 6 drycker som vinner på lagring

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset