Precis som med allting annat går det mycket trender i dryck, vilka viner, vilket kaffe, vilken drink är inne nu? Eller desto mer intressant, vilka drycker glömmer vi bort?

Vitt portvin

Quinta de Baldias Porto White Extra Dry, Porto, Portugal, nr 74392, 202 kr, 750 ml, 20 % alkohol

Vitt portvin är så pass underskattat och otrendigt att det finns någon enstaka flaska bland Systembolagets ordinarie sortiment. Går man till beställning hittar man några fler alternativ. Och det är en knepig dryck på så vis att alkoholhalten är relativt hög. Det här är en torr variant av port som har inslag av tropisk frukt och citrus och en lätt oxidativ ton. Det passar som aperitif med charkuterier likt en torr sherry.

LÄS MER: 6 ekologiska vårfynd i glaset


Klassisk punsch

Roslags Punsch, Norrtälje, Sverige, nr 80827, 240 kr, 500 ml, 21 % alkohol

Punschen har sina fans och följare men det är fortfarande väldigt många som knappt provat det. Det är en söt dryck med rund och lite kryddig doft. Klassiskt serveras punsch till ärtsoppa men det är också väldigt gott att dricka kyld punsch efter maten eller till ostar och desserter. Punschen har hamnat i ett fack och det är dags att plocka fram den och låta den blomma ut i andra sammanhang än i smaksättning av parfait eller praliner.


Halvtorr Madeira

Colombo Madeira, 5 years medium dry, Portugal, nr 7803, 89 kr, 375 ml, 19 % alkohol

Även Madeiran har många entusiaster men har inte riktigt slagit på den breda marknaden. Det finns en osäkerhet i hur den här typen av alkoholstarka och ofta söta vinerna ska användas och vid vilken temperatur de ska serveras. Madeira görs i olika söthetsgrader och jag tror att osäkerheten kring just detta gör att man inte riktigt vågar chansa. En torr madeira passar till krämiga soppor eller som aperitif medan den sötare är perfekt till ostar.


Rosa champagne

2011 Louis Roederer Rosé, Champagne, Frankrike, nr 77226, 575 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Vi dricker mycket Champagne i Sverige. Men vi dricker extremt lite roséchampagne. Många champagnetillverkare är fascinerande över hur liten del av marknaden som de rosa bubblorna står för. Och med tanke på hur mycket vi älskar roséviner på sommarhalvåret så kan man tycka att vi skulle gilla även rosa champagne. Det är nämligen en mycket mat-vänlig variant av bubbel som passar till en hel måltid.


Mousserande rödvin

2016 Concerto Reggiano Lambrusco, Emilia-Romagna, Italien, nr 90320, 129 kr, 750 ml, 11,5 % alkohol

Lambrusco är ett mousserande rött vin från Italien. Många spår att det är på väg att bli trendigt igen. Det kanske låter konstigt men det är riktigt läckert, speciellt till rätter med rökta, salta och feta smaker. Förutom i Italien gör man mousserande röda viner i Australien. Med varma temperaturer på sommaren är det ganska logiskt att man vill göra ett rött vin som är friskt och serveras svalt. Ge det en chans i sommar.

 

Söt cider

Perlant Jus de Pommes, Eric Bordelet, Frankrike, nr 11900, 77 kr, 750 ml, alkoholfri

En sötare cider passar till allt från kryddstarka grytor till crêpes suzette eller ost. Många är rädda för att en dryck ska vara för söt och upplevas sliskig men allting handlar om vad man har till. En grundregel när man matchar ihop mat och dryck är att drycken är lite sötare för att inte upplevas som platt eller sur. En annan bra regel är att just kryddstarka rätter behöver svalkas av med någonting sött. Gör ett försök till en riktigt het indisk gryta.

LÄS MER: 6 drycker som ger dig vårkänslor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset