Vilken dryck ska man välja till kräftorna? Clara Grabe tipsar.
Vilken dryck ska man välja till kräftorna? Clara Grabe tipsar.

Då var det dags att planera kräftskiva igen. Här är Clara Grabes tips för lyckade kombinationer och en riktigt härlig kväll.

Utmana dina smaklökar
La Guita, Manzanilla, Jerez, Spanien, nr 8201, 56 kr, 375 ml, 15 % alkohol
Sherry är ett samlingsnamn för flera olika sorters starkvin som kommer från området kring städerna Jerez, El Puerto de Santa Maria och Sanlúcar i Andalusien i södra Spanien. Sherry är mer eller mindre oxiderat i stilen och går från torrt till sött. Manzanilla är en torr och lätt sherry. Den är mineralig och nötig i doften och har en frisk smak med en jästig ton. Sältan i kräftornas lag och mineraliteten i vinet blir en bra kombination. Det här är ett perfekt alternativ för den som inte vill dricka öl och nubbe.

Perfect match med Västerbotten
2015 Mâcon Milly-Lamartine, Clos du Four, Mâconnais, Bourgogne, Frankrike, nr 99458, 189 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Efter kräftor, öl och nubbe är det dags för den traditionella Västerbottensostpajen och till den är det löjligt gott med ett fetare och smörigt vitt vin. Finns det risk för mat- och vinkoma efter? Ja det gör det garanterat men det är det värt. Den krämiga pajen passar perfekt med vinet som också har en rund och smörig karaktär. Om man vill lyxa till den här serveringen ännu mer så lägg till smörstekta kantareller. Mâconnais ligger i södra Bourgogne där det är fler soltimmar och varmare klimat vilket ger ett vin med varm och gul frukt.

LÄS MER: 6 drycker att bjuda din dejt på

Kan man verkligen dricka porter till kräftor?
2014 Carnegie Porter, Halland, Sverige, nr 1497, 16,90 kr, 330 ml, 5,5 % alkohol
Det mest uppenbara valet för de flesta är nog att välja en ljus lager till kräftorna och visst håller jag med om att det är väldigt gott. Men det finns även andra alternativ, till exempel porter. Sältan och krondillen i kräftlagen möter de rostade tonerna i ölen på ett fint sätt. Dessutom är mörk öl och skaldjur en beprövad matchning till bland annat ostron. Carnegie Porter och kryddost är inte heller helt fel.

Ett smart val för alla
Mariestads, Sverige, nr 1952, 11,50 kr, 330 ml, alkoholfri
Alkoholfri öl passar inte bara de som inte vill dricka alkohol alls under en kräftskiva. Det passar även den som vill sjunga massa snapsvisor och dricka många nubbar. Att skölja ner akvavit med starköl är nämligen en riskabel väg att gå om man vill vara med hela kvällen. Mariestads alkoholfria lager är god och smakrik. Den har en fin maltig smak och fina citrustoner. Servera den riktigt kall så är den som godast.

Iskall och elegant
Nils Oscar Aquavit, Nyköping, Sverige, nr 31322, 245 kr, 500 ml, 40 %
Vad vore en kräftskiva utan akvavit? Ordentligt kyld kryddad snaps hör festligheter till och är nästan lika viktig som kräftorna själva. En akvavit måste vara kryddad med kummin och/eller dill. Och som sig bör är denna snaps kryddad med just kummin men även citron och koriander. Den har en lätt och fräsch smak vilket gör att den är perfekt till just kräftor som är delikata i sig. Beska, söta, överkryddade eller blommiga brännvin kan man spara till sillarna och alla dess olika smaker.

Smakrik finess
Brännmästarens Akvavit, Snälleröds, Skåne, Sverige, nr 86650, 219 kr, 500 ml, 40 % alkohol
För den som önskar en akvavit med mer smak och rundare karaktär är detta en favorit. Den är kryddad med kummin, anis och fänkål- smaker som passar väldigt bra till krondillen. Dessutom har den sherrytoner i doft och smak och det är ju redan konstaterat att sherry och kräftor är en lyckad kombo. Servera Nils Oscar iskall, direkt ur frysen som första snaps och gå sen vidare till Brännmästarens och håll den kyld men inte fullt så kall så kommer aromerna fram bättre.

LÄS MER: Så lyckas du med grillningen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset