Här är Clara Grabes bästa tips på drycker i sommar.
Här är Clara Grabes bästa tips på drycker i sommar.

Här är dryckerna som du ska bunkra upp med för en lyckad semester. Metros dryckesexpert Clara Grabe ger sina bästa tips.

Det perfekta sommarvinet
2016 Jolie Fleur, Loire, Frankrike, nr 2091, 95 kr, 750 ml, 12 % alkohol
Jag tycker att det här är ett av Systembolagets mest prisvärda viner. Jolie Fleur kommer från Loire i Frankrike och består av druvan Sauvignon Blanc. Det är ett ekologiskt vin som kommer i en lättare glasflaska, med andra ord ett bra val för miljön. Det är ett perfekt sommarvin med en fruktig och blommig doft, hög syra och lätt kropp. Drick det väl kylt som aperitif, till skaldjur, sallader, plockmat eller ost. Med andra ord ett allroundvin som passar de flesta.

LÄS MER: Så lyckas du med grillningen i sommar

Smakrikt men ändå svalt
2016 Climbing Chardonnay, New South Wales, Australien, nr 2094, 109 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol
Climbing Chardonnay är mer ett matvin än Jolie Fleur. Det är som gjort för grillade fisk- och fågelrätter med sin smöriga karaktär. Climbing Chardonnay visar upp det ”nya Australien”, elegans, syra och balans. Här har man tidigare framförallt producerat fylliga, fruktdrivna viner som har mycket av allt. Nu efterfrågas en ny typ av vin med mer fräschör vilket det här vinet levererar. Dessutom skriker hela presentationen sommar så bunkra upp med Climbing inför sommarens grillkvällar.

Bubbliga sommardagar
Boschendal Brut, Western Cape, Sydafrika, nr 7889, 105 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Även detta är ett mycket prisvärt vin för lata dagar på bryggan eller bubbliga luncher. Boschendal är ett lyckat exempel på mousserande vin som är gjort enligt traditionell metod med andra jäsning på flaska och med hela 24 månaders lagring på jästfällningen. Druvorna till vinet är även de klassiska bubbeldruvorna Chardonnay och Pinot Noir. Resultatet är ett elegant och friskt mousserande vin med lätt nötighet och citrustoner. Ett perfekt budget-alternativ till Champagne.

Våga prova något nytt
2016 Brancaia Rosé, Toscana, Italien, nr 92188, 129 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol
De flesta väljer en laxrosa rosé från Provence som sin favorit under sommaren. Och visst är viner som Minuty och Cuvée Madame även favoriter för mig så här års. Men det är alltid kul att hitta något mer unikt och intressant att varva med och jag tycker att Brancaia lyckas väldigt bra med sitt rosévin. Jag är lika förtjust i hennes röda viner vilka görs på ett intelligent och snyggt vis. Rosén är gjort på 100 % Merlot och har en bärig doft. Druvorna kommer från Maremma som ligger mot kusten i Toscana. Helt klart en favorit-rosé för mig i år.

Bärigt och lätt rött
2016 Beaujolais Villages, L’Escarpe, Bourgogne, Frankrike, nr 5493, 99 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol
Det är precis den här typen av rött vin som jag vill dricka på sommaren. Och det måste serveras svalt. Kanske inte direkt ur kylskåpet men ändå hellre det än rumstemperatur. Optimal temperatur är runt 12-15 grader så har ni en jordkällare på landet kan det inte bli bättre. Sval Beaujolais går lika bra att dricka till fisk, fågel och kött, speciellt om det är mycket grönsaker till. Beaujolais är den sydligaste regionen i Bourgogne. Den lokala druvan Gamay spelar huvudrollen. Mjukt, bärigt, lätt och flirtigt. Precis som det ska vara på sommaren.

Bästa sommarkaffet
Arvid Nordquist Classic Pressiado, 500 gram, cirka 45 kr, dagligvaruhandeln
Kallbryggt kaffe har varit en trend i några år men har du inte provat tidigare så gör det.
Själva bryggningen tar visserligen cirka 24 timmar men det är det värt. Och det är enkelt att göra själv. Kaffet blir läskande, rundare, mindre bittert men ändå väldigt distinkt rostad smak. Lite som mörk choklad. Om man inte har en egen kaffekvarn satsa på ett grovmalet kaffe, typ pressokaffe. Servera med is och eventuellt en skvätt kaffegrädde eller mjölk.

LÄS MER: 6 drycker som passar till grillat

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset