Nu vänds blickarna på allvar mot USA och presidentvalet. Följ valvakan och anamma den amerikanska kulturen med friterad mat och en burk öl eller ett glas Chardonnay. Här kommer tipsen.

Klassisk amerikansk öl

Pabst Blue Ribbon, USA, nr 1641, 13,90 kr, 355 ml, 4,5 % alkohol

Detta är en lättdrucken, klassisk, amerikansk lageröl. Ölen har en läskande karaktär och mild beska. Blue Ribbon är en underjäst öl som lagras i några veckor innan den släpps. Den har inte sålts i Sverige särskilt länge men har en lång historia som går tillbaka till mitten på 1800-talet då Gottlieb och Fredrika Pabst lämnade Tyskland för Chicago vilket också råkar vara Hillary Clintons födelseort. Pabst smakar bäst när den är väl kyld och dricks direkt ur burken. Så luta dig tillbaka i soffan, knäck en burk Pabst och följ valet.

►LÄS MER: 6 drycker som rundar av en god middag

American Dream

Founders All Day Session IPA, USA, nr 88361, 20,90 kr, 355 ml, 4,7 % alkohol

Den här ölen togs fram för att passa många olika tillfällen när som helst på dagen. Den har lite lägre alkohol än en traditionell IPA vilket enligt bryggeriet ”håller sinnet skarpt”. Historien bakom Founders Brewing känns som en typisk ”american dream”. Två vänner sa upp sig från sina vanliga jobb och startade ett bryggeri som nu producerar massvis med öl. Drömmar kan slå in! Personligen tycker jag att India Pale Ale med sin humlebeska passar till salta rätter och tilltugg. Sältan lyfter fram det aromatiska och fruktiga i ölen.

A glas of Chardonnay please…

2014 Rodney Strong Chardonnay, Sonoma County, Kalifornien, USA, nr 6471, 159 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

Trött på öl och sugen på vin istället? I USA är ett glas vitt i princip synonymt med ett glas Chardonnay. Och helst ska det vara smörigt, ekfatslagrat och bara sådär packat med aromer. Druvan odlas flitigt i hela Kalifornien och den trivs i det varma klimatet. Rodney Strong lever helt klart upp till förväntningarna med en doft och smak av tropisk frukt som ananas och melon. Vinet lagras i 12 månader på franska ekfat vilket ger en smörighet i smaken. Det här är inte ett lagringsvin utan producerat för att vara gott nu.

►LÄS MER: 6 drycker som vinner på lagring

Det ironiska i att återvända

2014 Irony Pinot Noir, Life’s Strange Twist, Kalifornien, USA, nr 6694, 149 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

Irony Pinot Noir är ett väldigt bra allroundvin. Det är mjukt och bärigt i stilen men har ändå en koncentration som gör att det klarar av smakrikare mat. Dessutom är det ett rött vin som är gott att dricka utan mat. Namnet kommer från vinmakarnas historia, de tvingades tillbringade varma och soliga dagar i sin farfars vingård när de var barn istället för att göra det de ville då. När de lämnade gården för att läsa på college svor de att aldrig komma tillbaka, men sen återvände de en efter en för at ta över driften av vingården. Ironiskt?

En cirkus sa ni?

Clown Shoes, Crunkle Sam, USA, nr 1621, 29,90 kr, 355 ml, 11 % alkohol

Det amerikanska valet har i år liknats vid en cirkus, så vad passar bättre än att skölja ner valvakan med en öl som heter Clown Shoes. Detta är en så kallad Barley Wine som både är brödig, fruktig, lite söt och alkoholstark. Och det kanske behövs på upploppet av den här valrörelsen. Barley Wine brukar lagras på fat och har ofta en mjukare och mer integrerad kolsyra än andra stilar. Känn ingen stress att dricka upp alla flaskor för Clown Shoes passar väldigt bra att lagra, precis som de flesta andra Barley Wine.

Caffè Americano

Espresso Bella, Johan & Nyström, tehusetjava.se, 138 kr, 500g

För att göra en riktig Caffè Americano behövs en god espresso som sedan späds ut med hett vatten. Under andra världskriget kom amerikanska soldater till Europa och de ville ha ett kaffe som påminde om bryggkaffet hemma. I Frankrike och Italien spädde man då ut det koncentrerade espressokaffet. Det verkar inte finnas några tydliga regler för exakt hur mycket vatten det ska vara i förhållande till espresso men ungefär 50/50 är bra tycker jag. Och visst kan det behövas en kaffe eller två om man ska orka hålla sig uppe hela natten och följa valvakan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset