Ett gott vin kan pappa uppskatta.
Ett gott vin kan pappa uppskatta.

På söndag är det fars dag. Här kommer dryckestipsen för att göra pappsen riktigt glad.

Pappa dricker grappa
Tissot Marc de Savagnin, Frankrike, nr 20252, 496 kr, 500 ml, 48 % alkohol
Gillar din pappa grappa så bara måste du introducera honom för marc som är den franska versionen av samma sak. Marc är precis som grappa ett pressrestdestillat som man gör efter att man tillverkat vin. Därför är det ofta döpt efter en druva eller vinstil. I det här fallet är det Savagnin som är en grön druva. Spriten är väldigt ren i smaken och har en aromatisk doft av päron och russin. Drick marc som digestif till kaffet efter maten.

LÄS MER: 6 drycker till brunchen

Espresso som i Italien
La Bomba, johanochnystrom.se, 500 gram, 159 kr
Många pappor tycker att kaffetrenden med ljust rostat kaffe som ”nästan ser ut som te” inte riktigt passar dem. De vill att kaffet ska smaka som det gör i Italien eller Frankrike. Hårt rostat, mycket smak, beska och mörk färg. Det här kaffet smakar bäst med en liten sked socker, precis som pappa vill. Gå gärna ihop med dina syskon och skäm bort pappa ordentligt med en egen kaffekvarn så att han kan mala bönorna precis före bryggning.

En riktig farbrors-favorit
2012 Brunello di Montalcino, La Magia, Toscana, Italien, nr 92438, 349 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol
Jag tar mig friheten att generalisera nu men om jag ska nämna ett vin som medelålders + män älskar så är det Brunello di Montalcino. Och med all rätt, det är ofta härliga viner. Brunello är egentligen druvan Sangiovese, eller en klon av denne, som odlas brett i Toscana. Just denna klon gör att vinerna får en brunare ton. Det här är ett smakrikt, kryddigt vin med tydliga tanniner och toner av ekfat. Det kan drickas nu men får gärna också lagras.

Till pappa men även mamma
2016 Sancerre Les Baronnes, Loire, Frankrike, nr 32253, 179 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Det här är en urtypisk Sancerre, otroligt frisk syra, väldigt aromatisk, mineralig och massa toner av krusbär och fläder. Sancerre är en by i Loire och här odlas druvan Sauvignon Blanc. Det är en klassisk vinstil och ett uppskattat vin. Pappor älskar det, och även mammor så pappa behöver inte dricka upp hela flaskan själv. Sancerre smakar väldigt bra med getost från Loire så det är en perfekt kombo-present att ge bort på söndag.

James Bonds favorit
Bollinger Special Cuvée, Champagne, Frankrike, nr 7418, 459 kr, 750 ml, 12 % alkohol
Är pappa ett stort James Bond-fan? Köp en flaska Bollinger! James Bond dricker Bollinger någon gång under i princip varje film sedan Live And Let Die. Förutom att vara Bond-bubbel är Bollinger ett härligt hus med väldigt karaktärsfull champagne. Stilen är rund, smakrik, komplex och utvecklad. Den viktigaste druvan för dem är Pinot Noir och det som är typiskt för Bollinger är att vinet jäser på ekfat istället för ståltank innan den andra jäsningen på flaskan.

För trendiga pappor
2015 Il Frappato, Arianna Occhipinti, Sicilien, Italien, nr 90348, 274 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Alla pappor är ju såklart olika och om ingen av de andra dryckerna känns rätt så kommer din pappa säkert att gilla det här vinet. Arianna är kultförklarad vinmakare från Sicilien som gjort vin sen hon var 18 år. Vinet är elegant och finstämt med en tydlig mineralitet från den vulkaniska jorden. Frappato är en lokal druva som ger lätta och bäriga viner med toner av röda bär, örter och blommor. Det här vinet är bara på besök på Systembolaget så passa på.

LÄS MER: Köp dryck i låda i höst

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset