Clara Grabe tipsar om drycken som passar till höstens goda grytor.
Clara Grabe tipsar om drycken som passar till höstens goda grytor.

Hösten är nära, regniga dagar, mörka kvällar, värmeljus i fönsterkarmen. I köket står en gryta och sjuder, tiden är inne för långkok och grytor. Här kommer dryckestipsen till grytorna.

Både trendigt och tidlöst
2014 Langhe Rosso, Borgogno, Piemonte, Italien, nr 70384, 109 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Området Langhe i Piemonte är både trendigt och tidlöst. Många är vi som älskar just denna del av Italien. Det här vinet är en druvblandning på Barbera, Dolcetto, Freisa och Merlot. Det vanligaste är att man gör druvrena viner här men det finns såklart undantag. I det här vinet kompletterar druvorna varandra och vin med mörk karaktär som svarta vinbär, björnbär och kaffe. Borgogno är ett av de äldsta vinhusen i Piemonte.

LÄS MER: 6 drycker till kantareller

Perfekt till höstens grytor
2016 Château de Saint Cosme, Côtes-du-Rhône, Frankrike, nr 74503, 109 kr, 750 ml, 14 % alkohol
Domaine Saint Cosme har vingårdar i och kring Gigondas som ligger i södra Rhône. Likt många andra vinproducenter köper man dessutom druvor från odlare och gör alltså vin även från andra delar av Rhône. Det kallas att man är negociant. På så vis kan en och samma producent tillverka vin från olika platser utan att äga marken. Det här är en kraftfull och kryddig Côtes-du-Rhône som passar perfekt till långkok och grytor med vin i såsen.

Fynd från mindre känt område
2015 Vacqueyras, Domaine Saint Roch Vielles Vignes, Rhône, Frankrike, nr 2329, 149 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol
Nu blir jag lite enkelspårig, två viner från södra Rhône. Men de är ju så perfekta, och prisvärda, till höstens alla smaker som mustiga grytor, vilt och svamp. Vacqueyras är ett område inom södra Rhône som är betydligt mindre känt än till exempel Chateauneuf-du-Pape. Med en liknande fyllig, mörkfruktig och lakritsaktig smak är det ett fynd. I Rhône odlar man många olika druvor, de mest kända är Grenache och Syrah som utgör det här vinet.

Njut i lugn och ro
Cookie Stout, PangPang Brewery, Stockholm, Sverige, nr 30551, 58,90 kr, 330 ml, 10 % alkohol
Den här ölen kommer att göra dig riktigt glad i höstmörkret. Hela presentationen skriker att man ska glömma bort sina bekymmer och en stout är ingenting man sveper utan något som man njuter av i lugn och ro. Den har en härlig mix av rostade toner och choklad tillsammans med en flirtig lätt godissmak. Drick den som en efterrätt tillsammans med en bit mörk choklad eller rostade rotfrukter med honung och örter.

Dekantera gärna
2011 Finca el Puig, Priorat, Spanien, nr 2737, 209 kr, 750 ml, 15 % alkohol
Med fina mognadstoner och mycket smak är detta ett perfekt höstvin till viltkött eller söndagsstek. Det har en del fällning så dekantera gärna före servering. Låt flaskan stå upp under cirka ett dygn innan ni ska dricka det. Öppna sedan flaskan försiktigt utan att skaka om den så mycket och häll över vinet i en karaff över en ljuslåga. Då ser man enkelt när det är dags att sluta hälla, eller så struntar man i att det är fällning och dricker på.

Njut av en kopp te på kvällen
Wild Rooibos, Sydafrika, 50 gram, 45 kr, inthemoodfortea.se
En kopp te i soffan innan det är dags att sova är drömmen för många och knepigt för andra. De flesta tesorterna innehåller koffein och kan därför påverka sömnen. Rooibos är ett helt koffeinfritt te som med fördel alltså kan drickas kvällstid. Teet växer i Cederbergen, norr om Kapstaden i Sydafrika. Det är ekologiskt och skördas för hand. Rooibos är ett rött te med smak av röda frukter, till exempel röda äpplen, plommon och nypon.

LÄS MER: Jonas Cramby: Här är den bästa toppingen på pizzan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset