Metros dryckesexpert Clara Grabe tipsar om drycker till julbordet.
Metros dryckesexpert Clara Grabe tipsar om drycker till julbordet.

Här kommer riktigt juliga sista-minuten tips för dig som inte hunnit köpa allting ännu såhär på dan före dan.

Nygårda Julmust, Sverige, nr 1972, 32, 750 ml, alkoholfri
Vad vore en julafton utan julmust? Många håller nog med mig om att den söta, lite rostade, kryddiga och läckra musten är ett måste. Faktum är att vi dricker hur mycket julmust som helst i Sverige varje år så det är helt klart en av de viktigaste smakerna på julbordet. Jag älskar att Nygårda hottar upp produkten något genom att lagra den på gamla Bourbon-fat. Det ger en mer vuxen och delikat smak som dessutom går att lagra i flera år.

En nubbe till sillen
Saltö Akvavit, Saturnus, Sverige, nr 80, 140 kr, 350 ml, 38 % alkohol
Till sillen och laxen på julbordet är det här en oerhört härlig och snygg akvavit. Den är väldigt klassiskt kryddad med kummin och fänkål men även pors som har en aromatisk doft. Pors användes ofta för att smaksätta öl innan humlet tog över. Egentligen är den här snapsen kanske något mer somrig än julig men till sillen kan det vara kul att bryta av med något annorlunda och sen gå vidare till en mer klassisk snaps som till exempel Løitens.

LÄS MER: 6 goda glöggar till julen

En riktigt klassiker
Løitens Export Aquavit, Norge, nr 60, 199 kr, 500 ml, 40 % alkohol
Løitens Aquavit är en favorit hos många. Servera den gärna till det kallskurna på julbordet. Även den här snapsen är kryddad med kummin och fänkål men har istället för pors inslag av anis och apelsinskal. Løitens ligger på gamla sherryfat i cirka åtta månader vilket bidrar med fatkaraktär och en rundare smak. Norrmän tycker om att dricka Løitens rumstempererad. Personligen vill jag ha den något kyld men inte direkt från frysen.

Som den är eller i mumma
Young’s Double Chocolate Stout, Storbritannien, nr 1606, 19,90 kr, 330 ml, 5,2 % alkohol
Normalt sätt brukar jag inte dricka den här typen av smakexploderande öler men just till jul kan jag tycka att det är enormt gott och charmigt med en riktigt fyllig stout. Det här är en mörk öl som smakar choklad, lakrits, kavring och kaffe. Den är god som den är men funkar också väldigt bra som ingrediens i mumma. Tillsätt lite lageröl, en skvätt av någon god sprit och sockerdricka så har du en av julens härligaste drycker med en lång historia.

Till tomten och er andra
1978 Samalens, Armagnac, Frankrike, nr 384, 599 kr, 500 ml, 45 % alkohol
Bjud Tomten på ett glas Armagnac från 1978 så kommer han nog med ännu finare klappar nästa år. Det som är charmigt med Armagnac är att det ofta kommer från en viss årgång och att man kan hitta gamla, lagrade varianter. Doften och smaken har toner av russin, choklad, apelsin och marsipan. Alla smaker som man känner igen från godisbordet på jul. Så ta ett glas själv och bjud de som tittar förbi med julklappar på en stänkare.

När lugnet har lagt sig
Conceito by Barbeito, Ruby Port, Portugal, nr 91374, 229 kr, 500 ml, 19,5 % alkohol
Tänk dig att du sitter framför den öppna spisen på julaftons kväll. Barnen har somnat, alla julklappar har delats ut och lugnet har lagt sig. Då ska portvinet korkas upp! Vinet är ungt och fylligt med en mörk röd färg och fruktig, söt och kryddig smak. Det passar perfekt till blåmögelostar eller en bit choklad. Druvorna till det här vinet har skördats för hand och pressats av fötter. Det får sin höga alkoholhalt genom att man avbryter jäsningen med sprit.

LÄS MER: 6 lyxviner för den som vill spendera

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset