Clara Grabe tipsar om godaste dryckerna i påsk.
Clara Grabe tipsar om godaste dryckerna i påsk.

På påskbordet serveras ägg, sill, ost, gravad lax, lamm och sötsaker. Och det finns en anledning till att vi dricker öl och nubbe till, det är nämligen en utmaning att hitta ett vin som passar till allt.

Påskbrygd på brown ale
Jämtlands Påskebrygd, Sverige, nr 1338, 19,90 kr, 330 ml, 4,5 % alkohol
Jag är väldigt förtjust i Jämtlands Bryggeri och deras olika öler. De är smakrika och mustiga och har en rund och krämig känsla. Deras påskbrygd är en brown ale så den har en rostad smak och påminner om mörkt sirapsbröd med lite apelsin. Den här typen av öl är precis som den obligatoriska påskmusten- jättegod och stämningshöjande. Jag älskar att dricka must och öl som är anpassad till högtider, det blir en slags rutin och tradition och smakerna förknippas med mysiga måltider i sällskap av nära och kära.

LÄS MER: 6 nya drycker på Systembolaget

Rostad och kryddig lager
Rådanäs Ekologiska Påsköl, nr 1395, 19,80 kr, 330 ml, 5,8 % alkohol
Rådanäs påsköl är en mörk lager vilket gör att den får en brun färg och djup smak men ändå en lätt och fräsch avslutning. Den klassiska påsk-buffén med många smaker på samma tallrik inbjuder till att dricka öl. Ölens beska passar till det feta i maten och kolsyran bryter av fetman. Generellt skulle jag rekommendera öl när man äter olika typer av bufféer. Det är en dryck som lättare anpassar sig till andra smaker än ett vin som är så mycket mer känsligt för det som serveras på tallriken.

Extra kryddor till högtider
Mariestads Påskbrygd, Sverige, nr 11940, 12,90 kr, 330 ml, 0,5 % alkohol
Det är inte så många som gör alkoholfria påskbrygder men det gör Mariestads bryggeri. De följer en lång tradition som går tillbaka i tiden att vid högtider krydda sin öl mer än vanligt för att matcha maten. Samtidigt är just påskbrygder en ganska ny företeelse och den första påskölen på Systembolaget lanserades 1991. I dagsläget känns det lite som att många bryggerier tar tillfället i akt att brygga något mer än deras vanliga sortiment. Variation förnöjer så inget fel med det.

Snaps med vårkänsla
Hallands Fläder, Sverige, nr 7, 249 kr, 700 ml, 38 % alkohol
Smaken av fläder skriker vår så få tillfällen är så bra att dricka Hallands Fläder på som till påsk när vi längtar ihjäl oss efter soliga dagar. Kummin och fläder är de mesta tydliga kryddorna i denna snaps och den ska helst serveras iskall. Jag vet att det finns många som menar att vi dricker snaps alldeles för kallt men jag tycker att det är godast så. Hallands fläder har en frisk smak som fräschar upp efter all mat, snapsen neutraliserar och gör oss redo för nästa tugga.

Vitt vin till sillen
2015 Dreissigacker, Riesling Alte Reben, Rheinhessen, Tyskland, nr 5823, 151 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol
När man tröttnar på kryddig och maltig öl kan man gå över till vitt fruktigt vin. Just riesling och sill är en bra kombination. Speciellt om man har en sill med citrus eller chili. Det lyfter fram den fina frukten i vinet och det blir en väldigt elegant anrättning och kombination. Området Rheinhessen är känt för sina krispiga, fruktiga och torra riesling-viner som passar väldigt bra till kryddstark mat och skaldjur. Men satsa inte på att dricka vin till äggrätter, det blir inte bra. Spara istället vinet till sillen eller den gravade laxen.

Rött vin till lammet
2013 Brancaia Tre, Toscana, Italien, nr 75501, 134 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol
Brancaias Tre är ett perfekt lamm-vin. Det är en blandning av tre olika vingårdar och tre druvor. De olika lägena och druvorna bidrar med olika egenskaper till vinet och ger ett balanserat och prisvärt vin. Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon, en modern Toscana-blandning. Här har ni ett vin med mycket frukt, hög syra och integrerade tanniner som passar väldigt bra till lamm och örter. Under tidigt 80-tal var Brancaia en övergiven egendom och nu är det en välkänd och uppskattad vinproducent som drivs att Barbara Widmer, dotter till paret som tog sig an gården 1981.

LÄS MER: 6 drycker efter en dag i skidbacken

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset