På söndag är det dagen då alla pappor ska firas. Istället för att ge ytterligare en slips eller ett par tofflor till pappa, satsa på en god dryck. Så vare sig du ska ge bort en flaska vin eller laga en god middag till pappa så finns tipsen här.

Stå för att du gillar Zinfandel

2014 Ridge East Bench Zinfandel, Sonoma, Kalifornien, USA, nr 99098, 259 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

Druvan Zinfandel har fått lite oförtjänt dåligt rykte de senaste åren. Den är vanlig bland bag in box-viner och har fått en dålig stämpel. Men det finns många som gör kvalitativa viner på druvan och då blir det väldigt härliga och tillgängliga viner. Druvan ger fylliga och fruktiga viner med mjuka tanniner. Så man behöver faktiskt inte skämmas för att gilla Zinfandel. Det här är ett modernt vin från en ung vingård. Och de bevisar att man inte måste ha en lång historia bakom sig för att kunna göra bra vin.

►LÄS MER: 6 drycker som vinner på lagring

Låt pappa lagra sin present

2011 Barolo Fontanafredda, Piemonte, Italien, nr 70227, 189 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Byn Barolo i Piemonte är världskänd för sina viner. Här odlas druvan Nebbiolo som har en väldigt unik karaktär. Vinerna är ofta ljusa i färgen med en blommig doft. Man förväntar sig ett ganska lätt vin men när man sen smakar det så har det en hög syra och sträva tanniner. Därför är Barolo-viner väldigt lämpliga för lagring. Med ålder blir tanninerna mjukare och mer integrerade i vinet. Barolo passar utmärkt till lamm och smaker som tryffel och örter eller krämiga rätter som risotto.

För alla Old fashion-pappor

Maker’s Mark Bourbon Whisky, Kentucky, USA, nr 558, 399 kr, 700 ml, 45 % alkohol

Gillar din pappa att dricka en Old Fashion då och då. Satsa då på att ge bort en riktigt bra Bourbon i present. Eller öva på att röra ihop den perfekta drinken själv. Något som helt klart höjer drinken när man gör den hemma är att servera enbart en stor isbit i glaset istället för flera små. Det finns formar att köpa för modellen större is och jag lovar att du kommer imponera på pappa. För att göra en Old fashion behöver du också Angostura Bitter, socker och apelsinzest.

►LÄS MER: 6 söta drycker till ost och dessert

En god avec efter maten

Diplomático Reserva Exclusiva, Venezuela, nr 356, 485 kr, 700 ml, 40 % alkohol

Om din pappa inte redan har en favorit-digestif som du känner till kan du introducera honom för lagrad rom. Det är som en efterrätt i sig med sin sötma och vaniljsmak. En stor fördel med att ge bort en fin sprit är att den räcker länge och varje gång din pappa tar ett litet glas efter middagen kommer han att tänka på dig. Rom är ett destillat på melass eller sockersaft från sockerrör. Lagrad rom får en rundare smak, mörkare färg och vaniljtoner från ekfaten.

Är pappa en öldrickare?

Acadian Groove, Imperial Maple Porter, Kanada, nr 11336, 96,80 kr, 750 ml, 10 % alkohol

Om pappa är en öldrickare och har en förkärlek till mörk öl är det här en riktigt rolig present. Och dessutom en prisvärd sådan som han kan dricka nu, spara till jul eller spara ännu längre. Mörk öl lagras väl och utvecklas med lite ålder. Ölen har en tydligt rostad ton och smakar mörk choklad, lönnsirap och torkad frukt. Den här typen av öl att god att dricka som den är eller till chokladdesserter som inte är så söta. Den är också god att dricka till exempelvis snittar på kavring med skagenröra eller rensteksröra.

GT utan gin, det är riktigt gott

Fever-Tree Tonic Water, barkonsult.se, cirkapris 20kr, 200 ml, 0% alkohol,

Dricker din pappa helst alkoholfritt? Prova att göra en variant av klassikern GT, fast utan gin då. Det finns en anledning att kombinationen smakmässigt av Tonic Water och enbär är så populär. Det är en perfekt matchning. Så koka en sockerlag på råsocker, vatten och enbär. Låt lagen dra i några timmar, sila bort bären och servera med färsk lime, is och såklart Tonic. Det blir en riktigt god alkoholfri drink som passar många pappors smak. Den typiska smaken i Tonic kommer från kinin som utvinns ur kinaträdet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset