Efter kräftorna tar surströmmingen över. Traditionellt sett har den premiär den tredje torsdagen i augusti. Det går bra att tömma dryckesförrådet från kräftskivan men om allt tog slut kommer de bästa tipsen till surströmming här.

Ett klassiskt val

Ekologisk Helmjölk, Järna Mejeri, 1000 ml, XX kr, www.jarnamejeri.se för återförsäljare

En av de absolut mest klassiska dryckerna till surströmming är mjölk. Den ska gärna serveras riktigt kall, till och med över is till just strömming. Den milda och feta smaken från mjölk rundar av de jästa tonerna från fisken. Järna Mejeris produkter kommer från biodynamiska kretsloppsgårdar. Mjölkens smak förändras efter säsongerna och djurens föda. Det är en väldigt äkta mjölksmak. Helmjölken har en naturlig fetthalt som varierar mellan 3,8 – 4,5 %. Tack vare den krämiga texturen passar den väldigt bra att dricka med is.

En öl som vinner på lagring

Carnegie Porter, Halland, Sverige, nr 1497, 16,50 kr, 330 ml, 5,5 % alkohol

Carnegie Porter är en mörk öl med mycket rostade toner och smak av kaffe, nötter och choklad. Ölen är torr och elegant trots sin kraftfulla smak. Många tror att mörk öl är mycket matigare än ljus och visst kan smakintensiteten mätta men bli inte avskräckt av det. Rostat bröd är gott till fisk- och skaldjursrätter, så varför inte en öl med rostade toner. Carnegie är dessutom en öl med anor från tidigt 1800-tal och Sveriges äldsta varumärke. Den kan med fördel lagras i flera år. Så varför inte dricka lagrad öl till lagrad surströmming.

Lätt oxiderad dryck till jäst mat

Real Tesoro del Principe Amontillado, Jerez, Spanien, nr 8366, 79 kr, 375 ml, 18,5 % alkohol

Surströmmingsentusiaster verkar väldigt eniga om att torr sherry är en utmärkt kombination till surströmming. Och jag håller med, även om jag helst vill ha en nubbe till. Den nötiga, något jästiga doften med inslag av torkad frukt passar till den distinkta smaken från strömmingen. Sherrytillverkning utmärker sig på flera sätt bland annat att man låter vinet jäsa i ekfat som inte är helt fyllda. Då kommer vinet i kontakt med luften och oxideras om inte vinet själv skyddar sig mot detta med hjälp av en jästhinna som kallas flor. Flor bildas i vissa fat men inte i andra. Detta avgör vilken typ av sherry det blir.

Bryt av med något fruktigt och aromatiskt

2014 Domaine Marcel Deiss Riesling, Alsace, Frankrike, nr 90515, 199 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Generellt är ett aromatiskt och fruktigt vin något som passar till mat som på något vis har distinkta smaker, till exempel kryddstark eller inlagd mat. Druvan Riesling har hög syra som hjälper till att bryta ner smakerna och neutralisera i munnen. Marcel Deiss är en producent som arbetar biodynamiskt och vill att vinerna ska återspegla druvans växtplats, så kallad terroir. 2014 var en sval sommar så druvorna fick mogna långsamt och chans att bygga upp en väldigt frisk syra och balanseras av en något fet textur och mycket fruktighet.

För den som behöver lite hjälp på traven

Gammal Norrlands Akvavit, nr 262, 205 kr, 500 ml, 40 % alkohol

Norrlänningar dricker helst mjölk till surströmming. Jag behöver en snaps och då helst en med norrländska anor. Norrlands Akvavit är smaksatt med kummin, anis, fänkål och sherry vilket gör att den passar extra bra till sill eller surströmming. Snapsen har även en något söt ton som slätar över den syrliga och fermenterade fisken. Surströmmingen får sin karaktär genom att fisken saltas och jäser. Det är en gammal metod att konservera fisk. Doften är det mest utmärkande med rätten men även smaken som är väldigt salt och syrlig.

Bortglömd dryck med lång historia

Spendrups Svagdricka, Sverige, 8,80 kr, 500 ml, 2 % alkohol, Dagligvaruhandel

Traditionen att dricka svagdricka går långt tillbaka i tiden. Den har minskat kraftigt i konsumtion om man jämför med hur mycket vi drack för 100 år sedan. Man skulle kunna kalla det för en bortglömd dryck. Det är en överjäst maltdryck som innehåller cirka 2 % alkohol, alltså mindre än lättöl. Den är ofta något sötat med sirap, sackarin och socker. Svagdricka har druckits under flera hundra år i Europa, framförallt vid högtider. Jag tycker att vi ska återupptäcka denna dryck.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset