Gapar kontot tomt varje månad innan lönen kommer in? Då kan det vara dags att se över dina utgifter. Ta del av dessa smarta tips som ger dig full koll på din ekonomi.

Uteserveringar, glass i solen och sena sommarnätter. Nu när sommaren står för dörren är det lätt att ryckas med, men genom att lägga upp en budget och prioritera kan du fortsätta unna dig eller nå dina sparmål – utan att bli pank. Här kommer några smarta tips för att lyckas med din privatekonomi.

Jämför och hitta den bästa räntan här! 

 1. Gör en budget
  Detta kan kännas uråldrigt men faktum är att budget ger dig en bättre överblick över din ekonomi. Börja med att skriva ner hur mycket du får in varje månad och ställ upp alla fasta utgifter. Nu vet du hur mycket du har att röra dig med varje månad och du kan börja fördela vart du ska lägga pengar på de kommande månaderna. Finns det utrymme så bestäm dig för en summa som du ska spara varje månad, men kom ihåg att lägga den på en rimlig nivå.
 2. Amortera mer
  Ja, du hörde rätt! Att amortera är ett enkelt sätt för dig att komma ner i månadskostnad om du redan har befintliga lån. Skulle räntan gå upp blir du dessutom mindre sårbar.
 3. Se över dina småutgifter
  I snitt kostar en lunch ute 95 kronor. Käkar man då ute fem dagar i veckan blir det 1 900 kronor i månaden. Genom att dra ner på småutgifter som tuggummi, snus, streamingtjänster och lunch ute på stan kan du få mer pengar kvar i plånboken. 
 4. Jämför räntan
  Att jämföra olika räntor, tacka nej till erbjudanden och att ställa banker mot varandra kan kännas jobbigt och tidskrävande. Genom att använda Sambla slipper du förhandla själv. Sambla sköter allt åt dig och tar bara en kreditupplysning. Sedan får du prata igenom alla alternativen med din personliga rådgivare.
 5. Ställ bilen
  Tyvärr slukar bilen inte bara bränsle utan också stora summor pengar varje år. Parkering, försäkringar och reparationer är några av kostnaderna. Kan du istället gå, cykla eller åka kollektivt så kommer du få mer pengar över varje månad. Måste du ha bil finns det fortfarande pengar att tjäna genom att jämföra din bilförsäkring.
 6. Samla dina lån
  Om du har många smålån och krediter kan det löna sig att slå ihop dessa till ett enda privatlån. Detta ger möjlighet till en lägre månadskostnad eftersom att snitträntan brukar vara lägre och dessutom får du en bättre överblick över din ekonomi med bara en faktura.

Sänk dina lånekostnader – jämför räntan här! 

 

Hittar bästa räntan åt dig

Alla banker erbjuder olika villkor till olika kunder. Det kan därför vara svårt att veta vilken bank som kan erbjuda dig bäst lånevillkor. Sambla samarbetar med 24 olika banker och hjälper dig kostnadsfritt att jämföra bankernas erbjudanden. När du lånar via Sambla tas endast en kreditupplysning och du får en personlig rådgivare som tillsammans med dig hittar det bud som passar bäst.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset