I går rapporterade Dagens Nyheter om en bostadsannons där en kraftledning som gick nära tomten helt retuscherats bort i bostadsannonsen. Här är fem andra tillfällen då mäklarna tagit sig friheten att redigera verkligheten.

En villa i Stockholm visade sig, till skillnad från i bostadsannonsen, ligga nära en kraftledning. När Dagens Nyheter frågade mäklaren om det inte var en förvanskning av verkligheten svarade hon: ”Det gör man ju inte. Man har allt svart på vitt. Du håller bara på att förvränga något som inte finns.” Enligt mäklaren fanns den oretuscherade bilden med i besiktningsprotokollet.

Globen var inte tillräckligt fin utsikt
I maj 2015 var en trerumslägenhet i Stockholm ute för försäljning. När ägarna såg bilderna i annonsen upptäckte de att Globen hade retuscherats bort från balkongutsikten.

– Först märkte jag inget men efter en stund insåg jag att något stort och viktigt saknades – Globen! Vi har utsikt mot Globen i alla rum och det är verkligen något som präglar lägenheten, så det var ju väldigt konstigt att den plötsligt var borta. Jag har skrattat mycket åt detta under dagen, sa dåvarande ägaren till Expressen.

LÄS MER: Mäklaren: ”Mer än varannan mäklare fuskar med budgivningen”

Enligt mäklarfirman retuscherades Globen troligen bort av misstag.

– Globen kan ju tolkas som ett moln, misstänker jag, och då har man av misstag valt att retuschera bort det, sa Johan Nilsson, ansvarig mäklare på Svensk Fastighetsförmedling till Expressen.

En bergsäker annons?
En villa i norska Tromsö som skulle säljas låg intill Tomasjordfjället. Men när mäklarna publicerade bostadsannonsen var hela fjället bortretuscherat – där fanns bara blå himmel.

– När jag tog fotografierna var det kraftig dimma och då syntes inte fjället, förklarade fotografen för norska VG.

Han förklarar också för VG att bilderna har blivit efterbehandlade i utlandet av folk som inte känner till geografin i Tromsö, och som inte vet att det egentligen finns ett fjäll bakom dimman.

Mysig brasa i annonsen – eldningsförbud i bostaden
Ett hus i Linköping annonserades ut med två öppna spisar som det på bilderna eldades i.

Det visade sig dock att det var eldningsförbud i båda spisarna och att de skulle utgöra en direkt fara att elda i. Köparna som senare drog sig ur affären anmälde till Fastighetsmäklarinspektionen som gav mäklaren i fråga en varning för vilseledande marknadsföring.

LÄS MER: Så fuskar du som ett proffs på Photoshop

”Friliggande villa” var radhus
Det är inte bara bilder som retuscheras i mäklarbranschen. Enligt anmälningar som Fastighetsinspektionen (FMI) haft på sitt bord har mäklare anmälts för vilseledande marknadsföring av bostäder på flera sätt.

Ett fall för FMI gällde ett radhus som istället marknadsfördes i annonsen som en fristående villa. I beskrivningen användes formuleringen ”underbart enplanshus med fantastisk trädgårdstomt” och bostadstypen angavs som ”friliggande villa”. Påföljden för den ansvariga mäklaren blev en varning.

Strandhus utan strand
”Strandhus med bastu, egen badstrand och egen brygga” löd bostadsannonsen trots att dessa faciliteter låg på en annan fastighet och var uppförda på strandskyddat område. Det konstaterade FMI och gav mäklaren en varning.

Fakta: FMI

Fastighetsmäklarinspektionen är den statliga myndighet som hanterar frågor om registrering, tillsyn och disciplinära åtgärder som rör fastighetsmäklare.

Fastighetsmäklarinspektionen hette tidigare Fastighetsmäklarnämnden.

Källa: www.fmi.se

LÄS MER: Så mycket skiljer sig mäklarnas arvode

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset