Äntligen är tiden på året här när man får dricka glögg och äta pepparkakor. Clara Grabe tipsar om några favoriter.

För den klassiska glöggupplevelsen

vinDufvenkrooks Original, Sverige, nr 96009, 82, kr, 750 ml, 15 % alkohol

Den klassiska kryddblandningen i glögg är kardemumma, kanel, ingefära, kryddnejlika och pomerans. Och den här glöggen har allt det. Doften när glöggen står på spisen och värms sprider jul-känsla direkt. Den är ganska söt men det balanseras med en eldig ton från alkoholen. Den här glöggen passar alla, dels de som uppskattar traditioner och vill att saker och ting ska vara på ett visst sätt men också de som bara vill ha en god glögg och att julstämningen ska få infinna sig. Drick den som sig bör med russin och skållade mandlar.

Lättare och friskare glögg

Vinfabrikens Smålandsglögg, Sverige, nr 30751, 89 kr, 750 ml, 11 % alkohol

Smålandsglöggen är elegantare och fruktigare än den klassiska rödvinsglöggen. Den har inslag av röda bär som lingon och hallon och en friskare syra. Det är också lägre alkoholhalt vilket gör att glöggen känns fräsch och frisk. Smålandsglöggen lanserades i slutet på 1990-talet och den la grunden för Vinfabriken som sedan dess tagit fram andra glöggar och även sprit. Den här glöggen kan med fördel serveras med något torkat rött bär istället för russin, typ tranbär eller körsbär.

Gör en glöggdrink

2015 Snälleröds Ekologiska Vitvinsglögg, Sverige, nr 90574, 74 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

För en ännu lättare glögg bör man välja en vitvinsglögg. Snälleröds är klassiskt kryddad med kardemumma, nejlika och pomerans. Den kan drickas både varm och kall. Det är många som gör olika typer av drinkar med glögg, jag är inte helt såld men det är en rolig twist på en glöggservering. Så prova att blanda vitvinsglögg med is, vodka, citronjuice och sockerlag. Servera med en klyfta apelsin. Eller värm den vita glöggen och servera i en liten kopp med mandel och sultanrussin.

Äpplen och kryddor

Äppelglögg av Sten Mattsson, Sverige, nr 31321, 129 kr, 500 ml, 14,7 % alkohol

Äppelglögg är någonting helt annat än de vanliga glöggarna. Den består av äppelvin, äppelmust och äppelsprit, det vill säga calvados. Den lagras på ekfat i 6 månader med julkryddor vilket gör att det blir en djup smak och fyllighet i drycken. Den är även mindre söt än många av de andra glöggsorter som finns. Drick den som en digestif i ett litet glas istället för en kopp och servera den rumstempererad. Självklart går det att värma upp men hoppa över russinen och lägg då istället i tunna skivor av äpple.

►LÄS MER: 6 viner från norra Italien

Alkoholfri glögg på gammalt recept

Blossa Ekologiska Alkoholfria Glögg, Sverige, nr 11925, 39 kr, 750 ml, 0,4 % alkohol

Jag är väldigt förtjust i glögg, så pass förtjust att det många gånger kan vara en bra idé att dricka en alkoholfri variant. Visst, det blir lite mer saftigt men kryddningen finns där och med den kommer julstämningen. Blossa har ett 150 år gammalt recept på sin glögg, som fortfarande är hemligt. Alla deras glöggar utgår från samma grund och de lägger ner mycket arbete på att välja ut de bästa kryddorna från jordens alla hörn. På medeltiden trodde man att kryddorna hade hälsobringande egenskaper. Låt oss fortsätta att tro det i några veckor framöver.

►LÄS MER: 6 bubbel som inte är champagne

Gör din egen glögg

2014 Charles & Charles Zinfandel, USA, nr 72240, 99 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

När man ska göra sin egen glögg kan man välja nästan vilket vin som helst men resultatet blir helt klart bäst om det är ett fruktigt, mjukt och syltigt vin i grunden. Tanniner och syra är mindre viktigt för en glögg. Druvan Zinfandel passar in på dessa kriterier och vinet ska värmas tillsammans med en lag på brännvin, socker och alla julkryddorna; kanel, kardemumma, kryddnejlika, pomerans och ingefära som har fått dra i brännvinet i några dagar och sedan silas bort. Mer detaljerade recept finns på till exempel tasteline.com

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset