Känner du igen känslan att ett vin smakar fantastiskt på en terrass i solnedgången vid havet på en exotisk plats? Väl hemma med några flaskor i bagaget är upplevelsen annorlunda. Lägg några extra euro på vinet som åker med hem och skapa godare minnen.

Fyndigt område

2012 Vedré, Bodegas Carchelo, Jumilla, Spanien, nr 2126, 104 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Från området Jumilla, öster om Alicante, kommer detta smakrika och fruktiga röda vin. Här odlas bland andra druvorna Monastrell, Syrah och Tempranillo. Det är ett varmt klimat som ger solmogna druvor. Man kan verkligen göra fynd i ”nya” spanska områden där kvaliteten ökat under de senaste åren. Ett litet tips generellt om man vill besöka en vingård är att ta reda på före om de tar emot besökare. Jag har vid ett spontant besök på en vingård på Mallorca blivit iväg-jagad av hundar. Jag tolkade det som att de inte ville ha besök….

Från en av alla grekiska öar

2015 Assyrtiko by Gaia, Santorini, Grekland, nr 95369, 169 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Det här vita vinet kommer från Santorini i Grekland. Druvan heter Assyrtiko och den odlas lokalt just på Santorini. Druvmusten har kontakt med druvans skal under cirka 10 timmar vilket bidrar med färg, struktur och smak. Resultatet är ett fylligt vin med en aromatisk doft. Vinet jäser delvis på ekfat vilket också bidrar till en smörig och nötig karaktär i smaken. Grekiska viner kommer mer och mer så våga köpa med några flaskor hem. Jag skulle i första hand rekommendera de vita vinerna.

►LÄS MER: Sex drycker att njuta av till grillat

Ur vulkanens jord

2014 Tenuta delle Terre Nere, Etna Rosato, Sicilien, Italien, nr 90010, 139 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Från den vulkaniska jorden på Sicilien kommer detta rosévin som vittnar om jordmånen med en hög mineralitet och lite rökiga toner. Det är torrt och friskt med en bärig doft. Det är en blandning av två inhemska sicilianska druvor som heter Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio. Sicilien har precis som Grekland över tiden gått från enklare bordsviner till mer kvalitativa produkter. Vinmakarens bild av vinet är att det har kroppen från ett vitt vin och själen från ett rött.

I skuggan av Grüner Veltliner

2013 Heinrich Blaufränkisch, Burgenland, Österrike, nr 75687, 165 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Tillhör du dem som älskar att vandra i Alperna under sommaren istället för att ligga på stranden? Vackra vyer och motion på samma gång. Då finns det mycket att upptäcka vinmässigt. Det görs många lysande viner i Österrike och de flesta tänker på vita viner. Men de röda är minst lika intressanta och eleganta. I just det här vinet skördas ekologiskt odlade druvor för hand i oktober och lagras sedan på gamla ekfat. Vinet är örtigt, bärigt, mjukt och går lika bra att dricka nu som att spara i några år.

Finns det svenskt kaffe på hotellet?

Kurukahveci Mehmet Efendi, etnomat.se, 66,90 kr, 250 gram

Under sent 1600-tal kom kaffet till Sverige från Turkiet. Enligt turkisk tradition kokar man rostat och mycket finmalet kaffe i en speciell kanna som kallas cezve eller ibrik tillsammans med socker. Kokkaffet finns kvar i Sverige men har helt klart blivit omsprunget av kaffebryggaren och vår smak har tagit en annan väg sedan dess. Istället för att sakna det svenska kaffet på semestern, anamma kaffetraditionen i det land du reser till. Starkt kokkaffe, espresso eller brygg. Alla varianter har sin charm.

►LÄS MER: Sex drycker framför fotbollen

Prova vit port till ost

Dalva White Tawny Port, C da Silva, Portugal, nr 95274, 349 kr, 750 ml, 20 % alkohol

Det är lite knepigt att få tag i vita portviner i Sverige. Synd tycker jag för de kan vara riktigt goda. Den som reser till Portugal bör leta efter just den typen av vin att ta med hem. Det finns vita portviner i alla prisklasser. Dalva Tawny är något söt och har en nötig smak och doft av torkad stenfrukt och russin. Tawny är en stil inom portviner som är lagrad länge innan det buteljeras. Vinet är lämpligt att använda som ett dessertvin och det passar väldigt bra till ostar, egentligen mycket bättre än ett rött portvin(!)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset