Idag släpps det flera nyheter Systembolagets ordinarie sortiment och imorgon släpps det tillfälliga nyheter i små partier. Det finns pärlor i båda lanseringarna. Det är ju alltid roligt att prova något nytt och hitta favoriter. Här kommer några av mina.

Goda bubblor

1. Crémant d’Alsace Chardonnay, Domaine Fernand Engel, Alsace, Frankrike, nr 7520, 139 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Begreppet Crémant står för mousserande vin som är producerat på samma vis som Champagne fast från andra områden i Frankrike. Det är ett kvalitetstecken att vinet är tillverkat efter den traditionella metoden som innebär en andra jäsning i flaskan och lagring på jästfällning. Alsace ligger precis som Champagne i norra delen av Frankrike där klimatet är något svalare. Det ger friska viner med hög syra och fruktig karaktär. Den passar perfekt som aperitif eller till lättare skaldjursrätter.

Smörigt och gott från södra Frankrike

2. 2015 Limoux Barrique, Les Vignerons de Cicéron, Limoux, Frankrike, nr 6422, 99 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Området Limoux ligger i södra Frankrike, ganska nära gränsen till Spanien, omringat av platåer och bergskedjan Pyrenéerna. På sluttningarna odlas framförallt gröna druvor som Chardonnay och Chenin Blanc till såväl stilla som mousserande viner. Det här vinet är gjort på Chardonnaydruvor som delvis lagras på ekfat för att ge vinet en fylligare och rundare karaktär och doft av vanilj, smör och mogna äpplen. Det balanseras av en frisk syra och mineralitet. En bra matchning till fetare fiskrätter eller en pasta.

►LÄS MER: 6 goda drycker du kan hitta på resan

Österrikes stolthet

3. 2015 Langenlois Grüner Veltliner, Weingut Jurtschitsch, Kamptal, Österrike, nr 2699, 119 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Weingut Jurtschitsch är en av Österrikes äldsta vinproducent, det drivs just nu av Alwin Jurtschitsch som är gift med Stephanie. Även hon har vuxit upp på vingård, fast i Tyskland. Sen de tog över driften har de satsat mer och mer på kvalitet och minskat mängden vin som produceras. De arbetar ekologiskt och delvis biodynamiskt. Resultatet är ett aromatiskt och fruktigt vitt vin med frisk syra och en pepprig ton. En typisk Grüner Veltliner helt enkelt, Österrikes mest producerade druva och stora stolthet.

Fynda i Languedoc

4. 2015 Baron de Saint Jean, Languedoc, Frankrike, nr 2228, 115 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Jag älskar viner från södra Frankrike. Man kan verkligen fynda från områdena Roussillon och Languedoc. Markerna kostar inte fullt så mycket som i de mer prestigefyllda områdena som Champagne, Bourgogne eller Bordeaux. Därför kan man göra otroligt bra viner som inte kostar en förmögenhet. Och många framåtsträvande vinmakare och producenter flyttar hit för att denna möjlighet finns. Generellt ger det varma klimatet fylliga, varma och mjuka viner som smakar och doftar av mörka bär och örter.

Vill bli världens bästa vin

5. 2011 Roda Reserva, Rioja, Spanien, nr 92701, 259 kr, 750 ml, 14 % alkohol (2 september)

Roda är en ambitiös producent i Rioja; genom låga skördeuttag, kontrakt med kvalitativa odlare, druvor från gamla vinstockar och lagring på ekfat i två år innan vinet släpps siktar de på att bli ett av världens bästa viner. Alla de faktorerna höjer slutpriset på ett vin för det är mer kostsamt för producenten under processen. Och med tanke på ambitionen bakom vinet är prislappen trots allt inte så hög. Roda Reserva är ett intensivt vin med inslag av mörka bär och ekfat. Det är gott att dricka nu men mår också väldigt bra av att lagras några år till.

►LÄS MER: 6 drycker att njuta av till grillat

Ursprung: Normandie

6. Perlant Jus de Pommes à Sydre, Eric Bordelet, Frankrike, nr 11900, 65 kr, 750 ml, alkoholfri

Eric Bordelet lämnade Paris och arbetet som sommelier på en känd restaurang för att ta över driften av familjens äppelodlingar i Normandie i början av 90-talet. Han odlar över 20 olika sorters äpplen och anser att cider och must ska produceras på samma sätt som vin. Alla olika äppelmuster fyller sin funktion, från torra till söta. Perlant Jus är ganska söt. Det gör att den passar väldigt bra till kryddstark mat eller fruktiga och lagom söta desserter. Man kan känna både äpplena men även jorden i vilka de har vuxit i den här cidern.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset