Magont och sura uppstötningar kan vara tecken på halsbänna. Läkaren Johan Flodin berättar hur du kan bli av med sjukdomen.
Magont och sura uppstötningar kan vara tecken på halsbänna. Läkaren Johan Flodin berättar hur du kan bli av med sjukdomen.

En femtedel av Sverige befolkning har återkommande besvär av halsbränna. Sjukdomen är ofarlig, men symtomen är besvärliga och obehagliga. Här ger läkaren Johan Flodin de bästa kurerna mot halsbränna. "Halsbränna är inget man ska nonchalera, den kan utvecklas till något allvarligare", säger han.

Halsbränna, som också kallas för magsaftsreflux, kan ge sura uppstötningar och smärta i övre delen av magen. Även en brännande känsla bakom bröstbenet är en annan symtom. Omkring en femtedel av Sveriges befolkning har återkommande besvär, enligt Vårdguiden. 

– Halsbrännan orsakas av att en ventil i den övre magmunnen inte håller tätt och släpper ut magsaft från magsäcken till matstrupen, säger Johan Flodin, som är medicinskt ansvarig på den nätbaserade vårdcentralen Kry. 

► Kurerna mot bakfylla som inte fungerar

Besvären uppstår ofta i samband med eller efter måltiden om du kanske böjer dig framåt eller lyfter tungt. 

– Eller om du lägger dig ner efter maten. Det är därför du ska undvika äta måltider för sent. Ät den sista måltiden senast tre timmar innan läggdags, säger Johan Flodin. 

Han berättar vidare att halsbränna ofta går över av sig själv, men inget du ska strunta i heller. 

– Om det är så att det läcker ut sur magsaft till matstrupen kan det uppstå irritation i slemhinnan och du kan få bestående men, säger Johan Flodin och fortsätter: 

– Har man haft besvär i ett halvår, så skulle jag känna att det är angeläget att kolla upp. Halsbränna kan utvecklas till något annat om man inte det på allvar. 

► Bränt dig i solen? Här är kurerna som fungerar – och de som inte gör det

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa