Har du pengar över efter black friday kan du investera dem i fina viner.
Har du pengar över efter black friday kan du investera dem i fina viner.

Black friday handlar för många om att köpa massa grejer som man inte riktigt har råd med egentligen. Här kommer några exklusiva viner om du vill spendera ännu mer pengar.

Klassisk årgång och topprankat slott
2005 Château Latour, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike, nr 99041, 11 897 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Château Latour är ett av världens mest exklusiva vin. Det är rankat bland de fem bästa slotten i Bordeaux och kostar varje år enormt mycket pengar. 2005 är en årgång som får högsta betyg med en varm och torr sommar och lite regn i september. Det höga priset beror på att marknaden är beredd att betala och att det får ett samlarvärde. Att dricka 2005:or nu från Bordeaux är magiskt, de har precis börjat utvecklas och fått en mjukare struktur.

LÄS MER: Populärt med alkoholfritt på krogen

Exklusiva bubblor
2004 Belle Epoque Blanc de Blancs, Perrier-Jouët, Champagne, Frankrike, nr 71465, 2 999 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol
Det här kan vara ett av de vackraste vinerna att ge bort. Dels för sin presentation med vita smakfulla anemoner på flaskan, dels för sitt namn, dels för sin koppling till konstformen art nouveau och dels för den otroligt eleganta och ljuvliga champagnen inuti flaskan. Det blir inte mer romantiskt. Belle Epoque har ett skimmer kring sig och är ett perfekt vin för en viktig dag. Njut av en blommig, utvecklad, smakrik och oförglömlig champagne.

Lagra magnumflaskor
2013 Barolo Marcenasco, Renato Ratti, Piemonte, Italien, nr 98943, 619 kr, 1500 ml, 14 % alkohol
Det finns två saker som gör att det här är ett vin att räkna med. 2013 anses vara en bra årgång i Piemonte med lagringspotential och flaskans storlek, nämligen magnum är betraktat som den optimala flaskan för lagring. Med tiden sker det en så kallad mikrooxidering genom korken i flaskans hals och proportionerna mellan kork och vin är perfekt i just magnumbutelj. Barolo och druvan Nebbiolo är oftast som bäst efter cirka tio år.

Söta dyra droppar
2005 Château d’Yquem, Sauternes, Bordeaux, Frankrike, nr 97379, 3 792 kr, 375 ml, 12 % alkohol
Slottet Château d’Yquem är ett av världens mest kända vin, det kommer från Sauternes i södra Bordeuax och håller i decennier. Vinet är gjort på druvorna Sémillon och Sauvignon Blanc som angripits av botrytis vilket gör att druvorna skrumpnar ihop som små russin. Druvmusten blir väldigt koncentrerad och söt och vinet blir likaså. Gyllene gul med doft och smak av torkade aprikoser, saffran och honung. Underbar till desserter, ostar eller anklever.

En pärla från Alsace
2008 Clos Ste Hune Riesling, Trimbach, Alsace, Frankrike, nr 92250, 1 089 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Clos Ste Hune är ett unikt vin från Alsace och vingården med samma namn. Jordmånen är väldigt kalkrik vilket bidrar till mineralitet i vinet. Man skördar druvorna för hand så sent som möjligt för att uppnå maximal mognad vilket ger ett komplext och intensivt vin. Vinet är torrt men aromatiskt och blommigt. Trimbach skriver på sin hemsida att vinerna behöver minst 7-8 år innan de blir som bäst och släpps därför inte från domänen förrän efter sex år.

En Parker-favorit
2013 Vérité, La Joie, Sonoma Coast, Kalifornien, USA, nr 90124, 3 669 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol
Det finns en väldigt känd vinkritiker som heter Robert Parker. Han är hyllad av många och ännu fler läser hans bedömningar av viner. 100 poäng är det bästa i hans skala och den här producenten har prickat in många 100-poängare. Är du ett fan av Parker eller ska ge bort en flaska vin till någon som läser hans rekommendationer är det här ett riktigt bra tips och det råkar dessutom vara ett fantastiskt vin som kommer hålla i många år.

LÄS MER: 6 drycker till brunchen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset