Clara Grabe lyfter sex nyheter på Systembolaget.
Clara Grabe lyfter sex nyheter på Systembolaget.

Systembolaget tar in nya varor inför hösten och det känns som att det finns en röd tråd. Kvalitet och mer småskaligt, vilken otroligt härlig trend. Här är Clara Grabes favoriter.

Nu på halvflaska
2016 Leth, Grüner Veltliner Terrassen, Wagram, Österrike, nr 2961, 49 kr, 375 ml, 12,4 % alkohol
Leth har länge haft en mycket populär Grüner på Systembolaget men nu lanseras deras Terrassen på halvflaska. Jag älskar konceptet med halvflaskor och blir alltid väldigt glad när utbudet ökar och möjligheterna blir fler. Det här är det perfekta vinet för en aperitif eller om man vill dricka vitt vin till förrätten och rött vin till varmrätten och bara är två personer. Grüner Veltliner är den mest odlade druvan i Österrike, den ger lätta och blommiga viner med en något pepprig ton och mycket mineralitet.

Lätt vin från tung producent
2016 Heinrich Pinot Noir, Burgenland, Österrike, nr 96336, 129 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol
Weingut Heinrich har ett gott rykte och är mest känd för sina viner på druvan Zweigelt. De gör även denna Pinot Noir som är bärig och elegant med en örtig ton. Heinrich odlar allting ekologiskt och följer biodynamiska principer för att de är övertygade om att viner som framställs så bäst visar upp sitt ursprung. För många vinmakare är det viktigt att vinet berättar något om sin växtplats; jordmån, klimat och hantverk. Detta skapar det som vi kallar för terroir. Vinets terroir leder vägen i en blindprovning.

LÄS MER: 6 drycker att bjuda din dejt på

Prisvärt vin från mindre känd producent
2015 Les Murelles, Roux Père & Fils, Bourgogne, Frankrike, nr 5837, 149 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol
Familjen Roux har gjort vin i Bourgogne sen slutet av 1800-talet. De gör vin under flera olika appellationer och äger över 60 hektar vinmark. Just denna Bourgogne Blanc är ett friskt och fruktigt vin med en något tropisk ton och smörig fatkaraktär. Den här typen av vita viner passar till smakrika fiskrätter och även till fågel och ljust kött. Roux håller sig ganska anonyma men gör väldigt prisvärda och goda vita och röda viner från norra Bourgogne. Drick det nu eller spara det i några år.

Som bäst när det är ungt
2016 Dolcetto d’Alba, Diego Conterno, Piemonte, Italien, nr 99770, 149 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Dolcetto odlas främst i Piemonte och är en druva som ger medelfylliga viner med hög syra och smak av mörka bär. Dolcetto blir sällan bättre av att lagras utan bör drickas ung och fräsch. Det är ett perfekt vin till en god pasta med tomat i såsen. Helt enkelt ett lite lyxigare vardagsvin, typ till söndagsmiddagen men några vänner. Dolcetto kan med fördel serveras aningen svalare än rumstemperatur, helst runt 16 grader. Även Diego Conterno är mån om att hans viner ska visa upp sin terroir och Piemontes själ.

Känn k:rleken
2017 Mikkeller K:rlek, Belgien, nr 10712, 29,90 kr, 330 ml, 4,9 % alkohol
Mikkellers K:rlek är en American Pale Ale-APA. Ölstilen utvecklades i USA på 80-talet och har framförallt den amerikanska humlen Cascade som smaksättare. Mikkellers K:rlek görs varje år och får nya etiketter varje gång. K:rlek har en hel del beska från humlen men det kompenseras med en lätt och frisk ton av grapefrukt och vita vinbär. En perfekt öl att dela med familj och vänner. Mikkeller är danskar men de hyr in sig på olika bryggerier i flera länder och brygger sina öler. Just denna är bryggd i Belgien.

Heja Gotlands Bryggeri
Easy Rider Bulldog, Gotlands Bryggeri, Sverige, nr 1973, 15,90 kr, 330 ml, alkoholfri
Många alkoholfria öler är ljusa lager. Det är få bryggerier som hittills tagit ut svängarna och börja överjäsa öl även för alkoholfria varianter. Easy Rider som är en IPA har precis kommit in på Systembolaget och det är en riktigt god och smakrik öl som passar perfekt till husmanskost, fågel- och kötträtter. Easy Rider har först tillverkats som en vanlig öl och sedan har man av-alkoholiserat den. Det här förklarar varför många alkoholfria öler kostar i princip lika mycket som en med alkohol.

LÄS MER: 6 drycker att dricka till grillat

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset