Julen har en tendens att sätta sina spår; i plånboken, på levern eller runt midjan. Vissa kör på vit månad och drar igång med träning. Andra kör på ungefär som vanligt. Här kommer några tips för att överleva den här månaden.

Snäll mot immunförsvaret
Natura Infusion ”Immunförsvar”, 100 gram, 165 kr, swedishsolution.se
Det sägs att te boostar immunförsvaret vilket jag också tror trots att jag själv i skrivande stund ligger nedbäddad med feber och halsont även om jag dricker en hel del te. Just det här teet innehåller bland annat kardemumma och timjan, yuzu och honung. Och är det någon gång på året vi behöver detta, vare sig det hjälper på riktigt eller har en placeboeffekt så är det nu i januari när alla sjukdomar härjar fritt och bacillerna är överallt.

Snäll mot levern
2016 Kloster Eberbach Riesling Kabinett, Rheingau, Tyskland, nr 5810, 105 kr, 750 ml, 7,5 % alkohol
Är du trött på starksprit, mörk öl och champagne efter jul och nyår, välj något helt annat. Druvan riesling är fruktig, blommig och aromatisk. I Tyskland delas vinerna in efter sin söthetsgrad och druvornas mognad vid skörd. Kabinett är alltid halvtorrt och har lägre alkoholhalt med undantag om det står Kabinett Trocken, då är det torrt. Kabinett passar perfekt till kryddstarka rätter och asiatiska smaker, något som jag själv blir sugen på efter all julmat.

LÄS MER: ”Varför trycker man ner lime i Coronan?”

Snäll mot plånboken
2014 Navajas Crianza, Rioja, Spanien, nr 22652, 79 kr, 750 ml, 14 % alkohol
Det här är en prisvärd och ursprungstypisk Rioja. Vinet har en kryddig karaktär med inslag av ekfat som ger smak av vanilj, kaffe och choklad. Att kunna köpa ett vin för den här prislappen med några år på nacken är inte fel. Det passar perfekt till lamm eller en mustig böngryta. Ha gärna i en skvätt av vinet i grytan så blir matchningen ännu bättre. Rioja och spanska vinregioner har inte varit trendiga de senaste åren, men jag tror att de blir nästa stora vintrend.

Snäll mot hälsan
Saxhyttegubbens Blåbär 100 %, Sverige, nr 1964, 72 kr, 330 ml, alkoholfri
Den här blåbärsdrycken är definitivt inte snäll mot plånboken, men det känns så otroligt nyttigt att dricka den så jag tycker att den är värd varenda krona. Inte nog med att man avstår från alkohol efter decembers alla högtider, den består också till 100 % av blåbär, ett bär som vi vet har hälsosamma effekter på kroppen. Blåbär är fullproppade med antioxidanter som sägs kunna bidra till ett långt liv. Win-win alltså, gott och nyttigt.

Snäll mot frusna fingrar
Cioccolata Calda Fogarolli, 500 gram, 85 kr, fogarolli.com
Jag hoppas innerligt på att snön hittar till Stockholm under januari så att jag får packa ihop picknickkorgen och ge mig ut i pulkabacken, skidspåret eller skidbacken. Och då är det ett måste att ha med sig en riktigt god varm choklad i termosen. Just denna är en italiensk variant som innehåller mycket kakao och får en väldigt krämig och mjuk textur. Så lyxa till vinterutflykten med en riktigt god varm choklad att värma dig med.

LÄS MER: ”6 budgetdrycker som håller måttet”

Snäll mot naturen
2015 Château de Melin, Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike, nr 5496, 145 kr, 750 ml, 13 % alkohol
Ett vettigt nyårslöfte är att äta mindre kött och köpa större del ekologiska produkter. Att ta ställning och enbart välja ekologiskt från Systembolagets hyllor gör att marknaden kommer att påverkas. Château de Melin är ett rött vin från Bourgogne på druvan Pinot Noir. Det har en bärig och elegant doft och smak. Den här typen av lättare viner är goda att dricka något kylt och passar till en smakrikare fiskrätt, fågel eller vegetariskt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Clara Grabe