Skåla med ryskt i glaset till fotbollen.
Skåla med ryskt i glaset till fotbollen.

Snart börjar årets stora fotbollsfest i Ryssland. Vill du prova att dricka ryskt eller kanske dricka som en ryss kommer tipsen här men var beredd på att det kan kosta en slant att anamma de lyxiga vanorna.

På ryskt vis
White Lake Vodka, Ryssland, nr 40, 214 kr, 700 ml, 40 % alkohol
Vodka får nog klassificeras som Rysslands nationaldryck och det finns oändligt många ryska vodkor även om Systembolaget har ett begränsat urval. White Lake har en ren och frisk smak med inslag av citrus. Ska du dricka den som en ryss så är det straight up och helst som måltidsdryck. Det är helt okej att ha ett glas öl eller apelsinjuice vid sidan av men ge dig inte på att blanda ut vodkan med något om du vill köra den ryska stilen.

LÄS MER: 6 öler att njuta av i sommar

All in
Russian Standard Platinum, Ryssland, nr 82883, 319 kr, 700 ml, 40 % alkohol
Om du vill bjuda på en riktigt rysk tradition så kommer det att kosta. Då ska du nämligen bjuda på iskall vodka och en generös portion rysk störkaviar, typ Beluga. Den ryska kaviaren anses vara en delikatess i Europa och är extremt exklusiv. I Ryssland däremot äter man den mer ofta. Den ska alltid sköljas ner med väl kyld vodka och inte med champagne som man lätt skulle kunna tro. Russian Standard är en klassisk rysk vodka.

Intressant aperitif
Medovarus Mjöd, Ryssland, nr 74909, 36 kr, 330 ml, 5,7 % alkohol
Mjöd är en uråldrig dryck som bryggdes redan på vikingatiden av honung och vatten. Gillar du ljus vermouth, honung och öl så kommer du att älska det här mjödet. Hade jag fått detta blind i ett svart glas så hade min första gissning varit Martini Bianco, smaken och kolsyran avslöjar visserligen att det är något annat i glaset. Medovarus är ett relativt sött mjöd som passar som sällskapsdryck och bör serveras kyld för att inte bli för sliskig.

Ryskt te
Grusinien, Georgien, 33 kr, 100 gram, bergstrands.se
Det som kallas för ryskt te kommer egentligen från före detta Sovjetunionen och närmare bestämt Georgien. Det är ett aromatiskt svart te med mycket smak och lätt rökig ton. Det rekommenderas att dricka med mjölk för att runda av den intensiva smaken. Det ryska teet kan med fördel bryggas i samovar, som är en sorts vattenkokare där man brygger ett koncentrat av te som sedan späs ut med varmt vatten efter tycke och smak.

På beställning av tsaren
2009 Cristal, Louis Roederer, Champagne, Frankrike, 1732 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol, winefinder.se
1876 tillverkades Cristal för första gången för den dåvarande tsaren Alexander II. På den tiden levererades champagnen i flaskor av kristall och även om den inte längre är det så är flaskan karakteristiskt genomskinlig och har ett skimmer kring sig. En annan förklaring till den ljusa flaskan sägs vara tsarens paranoia och det politiska läget i Ryssand på den tiden, det var nämligen inte möjligt att gömma en bomb i en klar flaska.

Till det ryska hovet
Meukow, Cognac, Frankrike, nr 163, 319 kr, 700 ml, 40 % alkohol
Även denna cognac har en historia som går tillbaka till tsarernas tid, denna gång Alexander III. Han skickade bröderna Meukow till Cognac för att de skulle kontrollera att det levererades ypperlig cognac till det ryska hovet. Även idag är cognac stort i Ryssland, såväl fransk som deras egen variant av brandy. Cognac görs på druvor som destilleras och sedan lagras på ekfat. Snittåldern på denna cognac är fem år och den har en druvig karaktär.

LÄS MER: 6 röda vårdrycker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset