Bilder på ögon har en stark effekt på oss.
Bilder på ögon har en stark effekt på oss.

Inom psykologin finns många begrepp för hur människor påverkar varandra. Här är några av de bevisat effektiva.

Och även om drömmen om "mind control" känns avlägsen finns det många saker att tänka på för att få bästa resultat av dina önskemål, skriver Business insider.

Neutral miljö. Studier har visat att människor är mer benägna att bli mer giriga om de befinner sig i ett rum med lyxig inredning, i stället för i ett mer neutralt rum. Om du ska köpslå med någon kan det därför vara smart att välja en neutral miljö.

Tacksamhet. När du hjälper någon och får ett tack till svar kan du svara med att säga ”självklart, det är vad vänner är till för”, i stället för att bara säga ”självklart”. På så sätt känner personen att den förväntas hjälpa dig tillbaka.

LÄS MER: Psykologen: Så vet du att du blir manipulerad

Immitera. När du pratar med någon i en position att ge dig fördelar i livet kan det vara effektivt att på ett diskret sätt imitera deras kroppsspråk och sätt att prata. Det är ofta undermedvetet uppskattat.

Prata fort. Forskning visar att vi är mer benägna att hålla med om något vi egentligen motsätter oss om någon presenterar argumenten tillräckligt fort. På så sätt har vi inte tid att ta in och processera vad vi egentligen tycker.

Omformulera. Genom att formulera något på ett ovanligt sätt – till exempel presentera ett pris i ören i stället för i kronor – kan du ta någon på sängen, eftersom deras intränade impulser att säga nej sätts ur spel.

Tajma frågan. Om du vill be en kollega om hjälp kan det alltså vara bättre (för dig) att göra det i slutet av dagen, eftersom din kollega förmodligen inte är lika på hugget då, och mer troligt är medgörlig.

LÄS MER: Studie: Män tror att kvinnor flirtar med dem – fast de bara är vänliga​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset