En regel som är värd att följa är att välja ett vin som är sötare än det du äter till. Annars kommer vinet att upplevas som torrt och smaklöst. Så om du är typen som vill ha en klick marmelad till din ost- välj ett sött vin.

1. Dyrbara droppar

2013 Dr Loosen Beerenauslese, Mosel, Tyskland, nr 5364, 115 kr, 187 ml, 6,5 % alkohol

Tysk vinlag är unik på så vis att kriteriet för att få en hög klassificering beror på druvans mustvikt vid skörd. Ju högre mustvikt desto högre kvalitet. I själva verkat innebär det också en högre sötma och koncentration i det färdiga vinet. Beerenauslese är en hög kvalitetsklass och därför blir det ett dyrt vin. Druvorna skördas sent på säsongen så druvorna har en mogen smak. Men man behöver bara ett litet glas till sin dessert eller ost för att få en kick av den intensiva frukten, sötman och syran.

2. Lång lagringspotential

2001 Moulin Touchais, Loire, Frankrike, nr 4196, 239 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Moulin Touchais är ett berömt vin med lång lagringspotential. Vinet börjar inte säljas förrän det fyllt minst tio år. Historien kring Moulin Touchais går tillbaka till slutet på 1700-talet och sedan dess har man gjort samma typ av vin på druvan Chenin Blanc. Det är ett medelsött vin vilket gör att det passar perfekt till ostar. Speciellt till hårdost, getost eller kittost. Men välj nu inte en supersöt marmelad utan kanske lite färsk frukt eller en fruktkompott för att inte konkurrera ut sötman i vinet.

3. Ädelröta druvor ger sött vin

2010 Château Dereszla Tokaji 5 Puttonyos, Tokaj, Ungern, nr 2901, 179 kr, 500 ml, 11,5 % alkohol

Ett annat, om än ännu mer klassiskt sött vin är vinerna från Tokaj i Ungern. Här har söta viner tillverkats ända sedan 1500-talet. I många fall får söta viner sin sötma och koncentration av att druvorna vid skörd är som russin på grund av botrytis som även kallas ädelröta. Viner från Tokaj är underbara till söta fruktdesserter. Vinets doftar som torkade aprikoser, saffran och honung. Även detta är gott till ost men gärna med lite mer sting som en blåmögelost eller till en sötare fruktig dessert som tarte tatin.

4. Intensivt och koncentrerat vin

2014 Recioto della Valpolicella, Domìni Veneti, Venetien, Italien, nr 2304, 159 kr, 375 ml, 12,5 % alkohol

Underbart rött sött vin som kommer från samma område som Amarone. Recioto är tillverkat på torkade druvor och får en hög intensitet, sötma och djup smak. Det här vinet passar verkligen till chokladdesserter, speciellt mörk choklad och mörka bär som björnbär, körsbär eller blåbär. Det är precis den karaktären som även vinet har. Jag tycker att röda söta viner kan serveras svalare än torra röda viner. Gärna runt 12-15 grader. Vinet upplevs som något elegantare och slankare när det är svalare vilket kan behövas när det är så hög koncentration.

5. Söt must på gamla äppelsorter

2015 Maglehem n:o 4, Sverige, nr 1958, 48 kr, 630 ml, 0 % alkohol

Här har ni en sötare äppelmust som fungerar väldigt bra till efterrätter. Musten smakar som mogna röda äpplen och är därför en perfekt matchning till äppelpaj eller de flesta ostar. Maglehems Musteri ligger på Österlen i Skåne och man odlar traditionella äppelsorter som skördas och mustas på gården. Till just denna must skördades cox pomona, ingrid marie, cox orange och ribston. Äppelmust ska serveras kyld för bästa uppfriskande effekt. Äppelmust är även gott att dricka med en skvätt calvados om man vill spetsa till den.

6. När allting stämmer kan man göra Eiswein

2012 Ruppertsberger Linsenbusch Riesling Eiswein, Pfalz, Tyskland, nr 6107 (beställningssortiment), 231 kr, 375 ml, 8,5 % alkohol

Eiswein är exklusivt på så vis att vinet är tillverkat på druvor som nåtts av den första frosten. Druvklasarna hänger kvar på rankan hela hösten och när första frostnatten kommer och temperaturen går ner till några minusgrader ger sig vinbonden ut och skördar. Druvan både skördas och pressas i fruset tillstånd vilket ger en väldigt koncentrerad och söt must eftersom mycket av vätskan är bunden till iskristaller som silas bort. Det är lyxigt att få njuta av ett gott Eiswein till en bärig dessert.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset