Med rätt att bestämma över sin egen kropp, sedan 1975
Med rätt att bestämma över sin egen kropp, sedan 1975

I Sverige är aborten fri sedan 44 år tillbaka. Kvinnor har rätt att göra abort utan att behöva motivera varför. De ska heller inte ifrågasättas i sitt beslut. Men känslorna svallar kring abort och det sprids en hel del osanna påståenden. Därför kommer här upplysning.

Med fri abort kan vi förutsätta att de barn som föds är välkomna. Dessutom är det en hälsofråga: Att själv bestämma över om och när man vill ha barn främjar en god hälsa både psykiskt och fysiskt. Men abort väcker känslor och är kringgärdat av en hel del okunskap. Så låt oss titta närmare på vad som egentligen stämmer i frågan om abort.

1. Abort gör dig inte steril

Att göra abort är inte farligt. Det är ovanligt med allvarliga komplikationer efter abort. Risken för att inte kunna bli gravid igen efter en abort är mycket liten. De vanligaste komplikationerna som kan uppstå är blödningar och infektioner. Man får information om hur man kan göra för att undvika komplikationer efter aborten.

►LÄS MER: 5 bra skäl att sätta på kondom

2. Abort behöver inte ge ett trauma

Studier (senast från Umeå universitet) visar att de flesta känner att de fattat ett ansvarsfullt beslut. Även om de upplevt det som en smärtsam nödvändighet känner de en lättnad efter aborten. Det är inte detsamma som att abort är ett enkelt beslut, det tar inte bort det faktum att man kan ha motstridiga tankar och känslor. Alla som gör abort ska erbjudas möjlighet till samtalskontakt inför och efter aborten – detsamma gäller eventuell partner.

3. Akut p-piller och abort är helt olika saker

Det finns en föreställning om at abort och akut p-piller är samma sak, vilket inte alls stämmer. Vad ett akut p-piller gör är att det skjuter fram eller förhindrar ägglossning. Om ett ägg redan skulle vara befruktat så avbryter inte ett akut p-piller graviditeten.

►LÄS MER: Så vet du om du kan leva i ett öppet förhållande

4. Förbud minskar inte antalet aborter

Det finns de som tror att ett abortförbud skulle minska antalet aborter. Men ser vi på abort ur ett globalt perspektiv så vet vi att antalet aborter inte minskar. Aborter görs ändå, men då är de olagliga, osäkra och farliga.

5. Abort används inte i stället för preventivmedel

Det finns lika många skäl till abort som det finns aborter. Man kan säga att vi har de aborter som behövs. Abort är inget vi tar till i stället för preventivmedel utan fungerar mer som en slags back-up, när preventivmetoden inte verkade eller när sexet blev oskyddat. Enligt Läkartidningen hade två tredjedelar av dem som sökt abortvård använt preventivmedel. Dock kan larmrapporter om risker med preventivmedel skapa en oro och rädsla för preventivmedel som kan ligga bakom en del oönskade graviditeter och aborter.

6. Att som barnmorska vägra abortvård är olagligt

Så kallad samvetsfrihet tillämpas inte i vården i Sverige. Patientens rätt till abort skyddas av lagen och det kommer före enskilda medarbetares vilja att villkora sina arbetsuppgifter. Enligt en dom nyligen i Nyköpings tingsrätt – där en barnmorska inte ville genomföra aborter på grund av sin kristna tro och därmed nekades anställning – var det rätt av landstinget att neka just eftersom patientens rätt går först.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset