Alla kan hjälpa till.
Alla kan hjälpa till.

Under de senaste åren har ungefär 100 000 personer fått uppehållstillstånd i Sverige varje år, och många fler väntar fortfarande på beslut. Den som vill hjälpa de nyanlända som vill kommit till Sverige kan göra det på flera sätt. Här listar Metro några av dem.

Bli god man

En god man är i regel en person som bevakar ett barns intresse för att dennes föräldrar eller en annan vårdnadshavare inte kan göra det. Ensamkommande flyktingbarn har rätt till en god man tar vara på deras intressen. Uppdraget är ideellt men innebär ett arvode på runt 8 000 – 12 000 kronor per år. Du kan ansöka om att bli god man via din kommuns webbsida.

Erbjud läxhjälp

Många kommuner och organisationer som Individuell människohjälp (IM) anordnar olika former av läxhjälp för flyktingar och nyanlända. I princip varje kommun har olika program du kan engagera dig i.

Gå på språkcafé

I många kommuner finns det olika former av språk- eller tala-svenska-caféer, där du kan fika med nyanlända som vill lära sig bli bättre på svenska. Det innebär också att du själv kan lära dig nya språk.

Bli en vän

Via till exempel Kompis Sverige kan du som etablerad svensk matchas ihop med en nyanländ flykting. Utbytet blir ömsesidigt och gynnar båda parter.

Bli familjehem

Idag kallas det som tidigare kallades för fosterhem för familjehem. I praktiken innebär det att du tar emot barn eller ungdomar under en kortare eller längre tid i ditt hem. Du ska vara mellan 25 och 65 år och leva ett stabilt liv. Du kan ha barn hemma, men finns det barn under tre år råds du ofta att vänta. Ett krav är i regel att barnet ska få ett eget rum.

Engagera dig i volontärverksamhet

Via Volontärbyrån kan du som privatperson komma i kontakt med ideella organisation som kan hjälpa dig att hitta olika former av volontäruppdrag. Det kan röra sig om allt från att bli ledare för ett stickcafé till att arbeta som jourkvinna.

LÄS MER: Så kan just du hjälpa till

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset