Hösten är här och vad lyser upp tillvaron mer än att ha en riktig lyxkväll med hummer och gott vin? Så skaka av dig den regniga hösten, tänd levande ljus och njut av riktigt god mat och dryck.

Perfekt balans

2014 Puligny-Montrachet, Vincent Girardin, Bourgogne, Frankrike, nr 5607, 399 kr, 750 ml, 13 % alkohol

En klassisk vit Bourgogne är bland det bästa som finns. Perfekt balans mellan syra, mineralitet, smörighet och elegans slår det mesta. I Bourgogne odlas Chardonnay för vita viner. Chardonnay är som en kameleont och anpassar sig till olika växtplatser, klimat och vinmakning. Men de flesta som odlar Chardonnay världen över har ändå Bourgogne som förebild. Vincent Girardins viner är uttrycksfulla och kan både lagras och drickas redan nu. Kombinera med smörstekt hummer, massa örter och vitlök.

Från en gammal vingård

2014 Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben, Kamptal, Österrike, nr 95029, 249 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Grüner Veltliner är Österrikes stolthet och den absolut mest odlade druvan i landet. Begreppet ”Alte Reben” betyder gamla rankor precis som franskans ”Vielles vignes”. Den äldre rankans frukt är mer koncentrerad. Rötterna går djupt ner i jorden och den producerar inte lika mycket frukt. Därför får de druvor som kommer på rankan en djupare smak och intensitet. Det här vinet är friskt och fruktigt och har en något pepprig ton. Passar perfekt till lättrökt hummer eller en krämig hummersoppa.

►LÄS MER: 6 drycker under 80 kronor

Sötma möter hetta

2009 Joh Jos Prüm Graacher Himmelreich, Riesling Spätlese, Mosel, Tyskland, nr 91228, 299 kr, 750 ml, 8,5 % alkohol

Betäckningen spätlese innebär att druvorna är skördade senare på säsongen och att det finns en restsötma i vinet. Och det här är det perfekta vinet för den som vill servera en kryddstark hummerrätt. Kombinationen av just ett halvtorrt vin och stark mat är perfekt. Sötman bryter av hettan i munnen och hjälper till att neutralisera inför nästa tugga. Dessutom har vinet en citruston och frisk syra åt limehållet. Och vad brukar passa bättre ihop med chili än lime? Så unna dig en riktigt god och spännande kombination.

För den traditionella

2007 Chablis Grand Cru Les Preuses, La Chablisienne, Bourgogne, Frankrike, nr 99758, 449 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Är du typen som föredrar din hummer kokt på klassiskt vis med dillfrö och serverad med tillbehör som aioli, smörstekt bröd, citron och dill. Då är du förmodligen också en person som helst vill dricka Chablis till dina skaldjur. Och visst är det gott, speciellt om man tar rejält av citronen som lyfter fram det fruktiga i vinet. Chablis är en del av Bourgogne men ligger en bit norrut och avskilt från resten av området. Jordmånen i Chablis är kalkrik vilket bidrar med mycket mineralitet i vinerna därifrån.

Solmogna druvor

2014 Copain Tous Ensembles Chardonnay, Anderson Valley, Kalifornien, USA, nr 95388, 219 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Kalifornien är känt för sina fylliga, feta och smakrika Chardonnayviner. Klimatet är varmt så druvorna får en solmogen karaktär och gyllene färg. Dessutom använder producenten ofta en kombination av ståltank och ekfat för både jäsning och lagring vilket påverkar doft och smak. Ekfaten bidrar med en smörig ton medan ståltanken bevarar en fräschör. Så kombinationen av dessa två ger ett vin med frisk syra och fyllig smak. Detta härliga vin passar perfekt till en gratinerad hummer med mycket smör och örter.

►LÄS MER: 6 drycker som rundar av en god middag

Naturligt kolsyrat vatten

Badoit, Saint-Galmier, Frankrike, 290 kr för 12 flaskor, 750 ml, 0 % alkohol, delicesfrance.se

För att få till en riktigt lyxig känsla kan man inte dricka kranvatten till vinet. Köp istället ett mineralvatten efter tycke och smak. Jag föredrar Badoit som är ett naturligt kolsyrat vatten från källan Saint-Galmier i Frankrike. Vattnet stiger upp från 300 meter under jorden med hjälp av ett underjordiskt tryck. Detta tar tio år och under processen blir vattnet berikat med magnesium och kalcium. Vattnet har en mjuk kolsyra med små bubblor. Man pratar om mousse i Champagne när bubblorna är integrerade i drycken och precis så upplevs detta vatten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Lyxigt Dryck Vin