Venetien ligger i norra Italien och vissa viner härifrån har blivit ofantligt populära i Sverige, speciellt Amarone-viner. Så idag djupdyker vi i området Venetien och försöker hitta hemligheten bakom framgångarna.

På druvor som russin

2012 Amarone Classico Ca’ Montini, Ventien, Italien, nr 12363, 199 kr, 750 ml, 15 % alkohol

Amarone är en vinstil. Det är inte ett område som många tror och det är heller inte en druva. Amarone måste komma från Venetien och göras på torkade druvor. Druvorna skördas och läggs sedan på tork i cirka 100 dagar innan man pressar ut den juice som finns kvar i druvan som då mer liknar ett russin och gör vin på detta. Musten är koncentrerad och sötare än traditionell druvmust. Därför blir vinet fylligt, smakrikt och får en hög alkoholhalt. Amarone är verkligen en smakexplosion och måste matchas med lika smakrik mat. I Venetien äter man gärna risotto till.

Sötfruktig balans

2012 Amarone Classico, Domìni Veneti, Venetien, Italien, nr 23050, 209 kr, 750 ml, 15 % alkohol

Druvorna som används till Amarone heter Corvina, Rondinella och Molinara. De är lokala druvor i Ventien och används till de flesta olika vinstilar som Recioto, Ripasso och Valpolicella Classico. Amarone är verkligen en älskad vinstil i Sverige och många är beredda att betala betydligt mer för en flaska Amarone än någon annan flaska rött. Och det är nog smakintensiteten i vinet som gör den så omtyckt. Domìni Veneti gör en lite elegantare Amarone som är balanserad och har en tanninstruktur och syra som väger upp en del av sötfruktigheten.

Andra jäsning på resterna från Amarone

2014 Valpolicella Ripasso, Ville di Antanè, Venetien, Italien, nr 71663, 99 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Även Ripasso är en typ av vin med ursprung i Venetien. Man gör först ett enklare vin som kallas Valpolicella och jäser sedan detta en andra gång tillsammans med jästresterna från Amarone-produktionen. Det gör att vinet ökar något i alkoholhalt och får en djupare och intensivare smak. Det blir som en lättare form av Amarone och dessutom tar man tillvara på något som annars skulle slängas bort. Ripasso är enklare att kombinera med mat då vinet inte tar över lika mycket som den fylligare Amarone.

Bubblor från Venetien

Prosecco, Pizzolato, Venetien, Italien, nr 7870, 89 kr, 750 ml, 11 % alkohol

Förutom Amarone produceras ett välkänt mousserande vitt vin vin i Ventien som heter Prosecco. Det är ett vin som ofta har en väldigt lätt och fruktig karaktär. Prosecco ska vara lätt att dricka och det bör inte lagras. Tvärtom vill man dricka det ungt och friskt. Det är en bra budget-variant om man vill dricka bubbel under 100-lappen och är dessutom en av huvudingredienserna i drinken Bellini som förutom Prosecco innehåller puré på vit persika. Så varför inte trotsa höstmörkret och snön och dricka en fruktig drink.

►LÄS MER: 6 bubbel som inte är champagne

Rött och sött

2014 Recioto della Valpolicella, Delitia, Ventien, Italien, nr 5329, 99 kr, 375 ml, 12,5 % alkohol

Recioto är ytterligare en typ av vin från området Venetien som görs på samma druvor som de flesta röda viner härifrån. Druvorna torkas före jäsning precis som vid tillverkning av Amarone men den här gången är målet att göra ett sött vin, alltså ett dessertvin. Recioto passar väldigt bra till ostar eller chokladdesserter som inte är för söta. Jag vill verkligen slå ett slag för röda söta viner som vi dricker alldeles för sällan. Det är verkligen en perfekt dryck för dessertostar.

►LÄS MER: 6 söta drycker till ost och dessert

För den bittra smaken

Crodino, Italien, nr 1941, 55 kr, 8 flaskor à 100 ml, 0,5 % alkohol

Italienarna älskar sina bitters som Campari, Amaro och Aperol. Och det finns även en alkoholfri dryck med likande smak som heter Crodino. Den passar perfekt som aperitif och är väldigt god att blanda med en juice eller tonic. Smaken är frisk med inslag av apelsin, torkad stenfrukt och såklart beska. Drycker med beska passar till salta smaker, då lyfts det fruktiga i drycken fram och bitterheten rundas av. Servera den gärna med is och färsk frukt som apelsin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset