Så här skulle en av de nya planeter kunna se ut.
Så här skulle en av de nya planeter kunna se ut.

Ett internationellt team av astronomer har genom en ny metod upptäckt minst 60 nya planeter. En av dessa är en så kallad superjord. Utöver dessa 60 planeter har ytterligare 54 potentiella planeter upptäckts.

I veckan meddelade ett internationellt team av forskare att de upptäckt minst 60 nya planeter. Utöver detta har de observerat 54 potentiella planeter. Det skriver brittiska University of Hertfordshire i ett pressmeddelande.

En av dessa nyupptäckta planeter, Gliese 411-b, beskrivs som en het ”superjord” med en fast yta, 8,1 ljusår bort, skriver amerikanska Carnegie Institution for Science i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Ny jordlik planet närmare oss än någon annan

Resultaten baseras på närmare 61 000 observationer av 1 600 stjärnor under en 20-årsperiod vid Keck-I-teleskopet vid W. M. Keck Observatory
på Hawaii.

Det som framför allt gör resultaten intressanta är att de bekräftar att alla våra närmaste stjärnor har planeter som kretsar kring dem.

”Det är något astronomer inte var övertygade om för så kort tid som för fem år sedan. De här nya planeterna innebär också att vi kommer att få en bättre förståelse över hur solsystem skapas”, säger Mikko Tuomi vid University of Hertfordshire i ett pressmeddelande.

Materialet är en del av en forskningsstudie som presenteras i den vetenskapliga journalen The Astronomical journal.

För den särskilt rymdintresserade finns en databas med alla observationer att tillgå här.

LÄS MER: Ny jordlik planet upptäckt – bara fyra ljusår bort

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset