Polisen uppger att demonstrationen gick lugnt till.
Polisen uppger att demonstrationen gick lugnt till.

Hundratals personer samlades i finländska Torneå för att demonstrera mot invandringen. Deltagarna bildade en mänsklig mur vid gränsen mot Sverige, rapporterar Yle. På andra sidan samlades svenska motdemonstranter.

På varsin sida om gränsen samlades demonstranterna på lördagen. På den finska sidan demonstranter som är emot flyktingmottagande – och på den andra sidan svenskar som är för flyktingmottagande.

"Det räcker nu. Stäng gränserna", stod det på en av banderollerna.

– Vi motsätter oss att så många asylsökande kommer till Finland. De har kommit genom massa trygga europeiska länder före de nådde Finland och de borde ha stannat där, säger ett medelålders par   till Yle.

►LÄS MER: Kravet: Gör det enklare att återvända till hemlandet

Peter Waara (S), kommunalråd i Haparanda, fanns på plats och uppfattade läget som under kontroll.

– När jag lämnade platsen var det lugnt, men polisen var kvar. Det var en del som jag uppfattade som högerextremister som samlades på busstationen i Haparanda, vad de nu skulle göra där, men de gick och blängde på folk som inte såg skandinaviska ut, vilket är rent ut sagt för jävligt, säger han till TT.

LÄS MER: Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande

Polisen ska börja övervaka gränsövergången i Torneå, uppger det finländska inrikesministeriet. Flyktingar ska inte längre få resa vidare i Finland från Torneå förrän de registrerats som asylsökande. Personer som ansöker om asyl kommer att skickas till en tillfällig inkvartering i gränsstaden Torneå med cirka 22 000 invånare. På tisdag öppnas en ny flyktingsluss där nyanlända ska registrera sig.

Vid 13-tiden på lördagen avslutades de invandrarfientliga demonstrationerna. Enligt polisen var det ungefär 600 personer som demonstrerade på den finska sidan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset