Bild från festivalen Svenskarnas dag, som firas i Minneapolis i juni varje år.
Bild från festivalen Svenskarnas dag, som firas i Minneapolis i juni varje år.

Hela sju procent av Sveriges befolkning, fler än vad som bor i hela Göteborg, bor i ett annat land än Sverige. Det visar en ny undersökning av organisationen Svenskar i utlandet.

Organisationen Svenskar i världen visar i en ny studie att fler än 660 000 svenskar bor i ett annat land. Det är sju procent av Sveriges befolkning.

– Regeringen borde se dem som en resurs för Sverige. Alla de här människorna har med sig en bild av Sverige som de förmedlar, säger Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekreterare för Svenskar i världen, till DN.

Det absolut vanligaste landet för svenskar att bosätta sig i är USA, dit 150 000 svenskar har flyttat. Näst efter dem kommer Spanien, Norge och Storbritannien, som alla är hem åt 90 000 svenskar.

I studien har personer som har bor i utlandet i minst sex månader per år räknats som utlandssvensk, och den avser åren 2014–2015.

Här följer listan över de 21 länder som är hem åt flest utlandssvenskar.

LÄS MER: Se upp, här är böterna du inte visste att du kunde få

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset