I fredags blev det klart att Sana är huvudperson i säsong 4 av Skam.
I fredags blev det klart att Sana är huvudperson i säsong 4 av Skam.

På lördag har äntligen säsong 4 av Skam premiär på SVT. Den här säsongen står Sana i fokus – en karaktär som har haft en nyckelroll i serien, men som vi fortfarande vet väldigt lite om. Här är varför vi längtar efter att se mer av henne.

1. Hon är en stöttande vän

Sana finns alltid där för sina vänner – i vått och torrt. Till exempel när Vilde mår dåligt efter julfesten i säsong 1, när Noora har kärleksproblem med William i säsong 2 eller när hon tar med sig drogerna från Evas fest, som Isak gömde i en kruka när polisen kom. För att inte Eva skulle åka dit. Som hon själv säger till Isak: “Är det en sak jag inte gillar är det när man är illojal mot sina vänner”.

LÄS MER: Quiz: Kan du klura ut vad de norska orden i Skam betyder?

2. Hon levererar ständigt kloka citat

Sana är riktigt smart. Gång på gång säger hon saker som får de andra karaktärerna i serien, och tittarna för den delen, att tänka till. ”Du är stark och självständig när du kan ändra åsikt, oavsett vilket kön som ändrar dem. Det är ju inget fel med att utmana ditt sätt att tänka” och ”om någon använder religion för att underbygga sitt hat ska du inte lyssna. Hat kommer inte från religion, utan från rädsla”, är två av hennes starka citat.

3. Hon är alltid ärlig

Varför hymla med sanningen? Sana är alltid brutalt ärlig. Till exempel i säsong 1 när hon säger rakt ut till tjejerna på deras första russebuss-möte att de är “skolans största losers”.

LÄS MER: Tusentals Skam-fans blev lurade – så här kan det ha gått till

4. Hon tar ingen skit

Sana har alltid svar på tal om någon är taskig eller fördomsfull.

5. Hon är anledningen till tjejgänget existerar

Utan Sana hade ”fem fine frøkner” inte existerat. Chris och Vilde var vänner sedan innan. De frågar Eva om hon vill vara med på deras russebuss. De frågar också Noora som säger nej, men som ändrar sig när Sana också vill vara med. Vilde vill inte låta Sana vara med på bussen, men accepterar det eftersom Noora ställer det som krav för att vara med.

LÄS MER: Quiz: klarar du de riktigt svåra frågorna om Skam?

6. Hon är mystisk

Trots att Sana har varit en nyckelperson i Skam vet vi väldigt lite om henne. Men snart kommer vi äntligen att få veta mer! Hon stöttar alltid sina vänner, har hon själv några problem? Och vad är grejen mellan Sana och hennes storebrors fästmö Jamilah och hennes gäng (som Chris döpte till Hijab-polisen)?

7. Hon har humor och bjuder på sig själv

Sana har ofta glimten i ögat och framkallar många skratt. Ibland skrämmer hennes skämt skiten ur de andra, som här:

Här kan du följa Sana på Instagram och här kan du följa Iman Meskini, som spelar Sana.

LÄS MER: Så snor du stilen från karaktärerna i Skam

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skam Tv-serier